MENIU

Traian Băsescu: Am semnat decretele de revocare a miniştrilor PSD demisionari

Foto: NewsIn
Băsescu: Ruperea Coaliţiei nu este un lucru bun, dar nu este nicio tragedie

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, joi seară, la Palatul Cotroceni. Băsescu a spus că a semnat decretele de revocare a miniştrilor PSD demisionari.

"Am format această Coaliţie cu gândul că va avea o majoritate suficient de mare pentru a impune în Parlament legi care să reformeze România", a declarat Băsescu.

"Am propus un ministru neutru politic sau unul din partea opoziţiei. Am discutat cu Nica, sugerându-i să demisioneze ca soluţie de deblocare a crizei", a mai precizat Băsescu.

Băsescu a spus că "spiritul şi litera Constituţiei dar şi precedentele au fost acelea că orice remaniere propusă de Boc trebuie să devină realitate. Orice respingere a unei remanieri este neconstituţională".

"Pentru că au mai fost comentarii legate de atitudini, precizez că era imposibil să refuz o propunere de remenaiere venită din partea primului ministru. În toată perioada mandatului meu niciodată nu am refuzat o propunere de remaniere venită de la premier chiar si atunci când au fost remaniaţi miniştri cu care nu eram de acord", a declarat Traian Băsescu, dând exemplul lui Gheorghe Flutur.

"Orice remaniere propusă de primul ministru trebuie să devină realitate. Orice respingere a unei remanieri, nu numai că este neconstituţională, dar pur şi simplu pulverizează autoritatea primului ministru, şi cred că niciun preşedinte nu ar face acest lucru", a continuat preşedintele României.

Preşedintele crede că atitudinea lui Boc a fost corectă

"Un ministru care discreditează un proces electoral extrem de important nu are ce căuta în Cabinetul României", a spus Băsescu.

Băsescu crede că nu este posibilă fraudarea alegerilor de către Ministerul de Interne: "Este o abordare menită să discrediteze o instituţie care nu a influenţat niciodată alegerile. Resping orice afirmaţie că o instituţie a statului român poate fi implicată în fraudarea alegerilor".

"Nu există niciun caz de suspiciune că mijloace de transport au fost închiriate pentru alegători. Acest lucru agravează abordarea nesinceră şi lipsită de responsabilitate a ministrului Nica. E posibil ca Nica să fi fost păcălit de vreun angajat", a declarat Băsescu.

Preşedintele susţine că în acest moment Guvernul este în deplinătatea capacităţii sale de exerciţiu: "Este departe de a fi o situaţie de dificultate extremă. Dacă se vor face angajări, trebuie să fie pe criterii de competenţă".

"În momentul de faţă Guvernul României are toată capacitatea de exerciţiu aşa cum este prezentată de Constiuţia României. Deşi nu e un lucru bun, este departe de a fi o situaţie de dificulatate extremă în care Guvernul nu ar putea să-şi exercite atribuţiunile. Cred că în perioada următoarea perioadă un  din obligaţiile fundamentale ale Cabinetului aşa cum arată acum, este să probeze capacitatea de a reduce costurile publice la nivelul aparatului central. Dacă se fac angajări ele trebuie să fei pe criterii de competenţă şi să fie numai acolo unde s-au creat goluri ce nu pot fi substituite", a conchis şeful statului.

Preşedintele a spus în încheiere că speră ca această situaţie să nu dureze 45 de zile şi i-a asigurat pe români că România merge înainte.