MENIU

Subvenţia din programul "Casa Verde" va fi de 70% din cheltuielile eligibile ale proiectului

Foto: wordpress.com

Subvenţia pentru programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu unele care folosesc energie solară, energie geotermală sau alte sisteme va fi de 70% din cheltuielile eligibile, arată proiectul ghidului de finanţare.

Finanţarea totală, alocată de Ministerul Mediului pentru desfăşurarea acestui program în 2009, este de 310 milioane lei.

"În cazul proiectelor depuse de unităţile administrativ-teritoriale pentru asociaţii de proprietari cota de participare se va stabili în consiliul local", potrivit unui comunicat transmis miercuri de instituţie.

În 2009 vor fi organizate două sesiuni de depunere a proiectelor, la prima sesiune valoarea proiectelor va fi de 150 milioane lei, iar la cea de-a doua 160 milioane lei, datele pentru acestea urmând să fie stabilite prin Ordin al ministrului Ministerului Mediului. Ele vor fi publicate pe pagina de internet a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). 
Sumele neutilizate într-o sesiune se reportează pentru sesiunea următoare, se mai arată în proiect.

La categoria cheltuieli eligibile intră cheltuielile prevăzute pentru realizarea investiţiei conform studiului de prefezabilitate (instalaţii, subansamble, construcţii aferente instalaţiilor), cele cu montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor, taxa pe valoare adăugată (TVA) şi cheltuieli cu consultanţă, studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, proiect tehnic, publicitate, în limita a 6% din cheltuielile eligibile.

Sunt considerate cheltuieli neeligibile cele efectuate până la semnarea contractului de finanţare, excluzându-le pe cele cu consultanţă, studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, proiect tehnic, publicitate.
Alte cheltuieli neeligibile sunt cele cu un eventual credit contractat de beneficiar pentru plata contribuţiei proprii, cheltuieli bancare, comisioane, diferenţe de curs valutar, costurile de exploatare a instalaţiilor existente sau realizate în cadrul proiectului, cheltuielile realizate în regie proprie, cele privitoare la emiterea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor, cele cu orice fel de amendă sau cheltuielile de judecată generate de lucrările de instalare a sistemului, precum şi cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor (apă, energie) necesare funcţionării sistemelor.

"Beneficiarii Programului sunt unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţi centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora, inclusiv pentru unităţile sanitare, instituţiile de învăţământ, aşezămintele sociale, culturale şi pentru asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică", se arată în proiect.