MENIU

Reducerea ratei de refuz pentru Visa Waiver ţine şi de SUA şi de Guvernul român, spune Gitenstein

foto: NewsIN
Gitenstein: Până în noiembrie, e puţin probabilă o întâlnire Băsescu-Obama

Problema ratei de refuz a vizelor SUA pentru România, care trebuie să ajungă sub 3% pentru ca vizele să fie eliminate, ţine atât de SUA, cât şi de Guvernul român, fiind necesară educarea cetăţenilor români pe tema procedurii de obţinere a vizelor americane, a explicat ambasadorul SUA la Bucureşti. Mark Gitenstein a suţinut prima sa conferinţă de presă la Bucureşti, unde a vorbit despre priorităţile mandatului său.

"Ambasada SUA şi Guvernul României trebuie să educe oamenii despre cum funcţionează procesul acordării vizelor pentru SUA astfel încât să se ajungă la pragul de 3% a ratei de refuz şi România să poată intra în programul Visa Waiver. Am discutat cu Guvernul român pe această temă şi sperăm să putem ajuta.  Dorinţa mea este de a face progrese pe această cale în următorii trei ani", a declarat ambasadorul american în România, Mark Gitenstein.

Îmbunătăţirea relaţiilor de securitate, cooperarea economică şi securitatea energetic, priorităţile mandatului lui Mark Gitenstein

Diplomatul american a declarat că prima prioritate a mandatului său este îmbunătăţirea relaţiilor de securitate între cele două ţări, mai ales în privinţa prezenţei ţării noastre în Afganistanul.

A doua sa prioritate este continuarea colaborării cu Guvernul român pentru a dezvolta relaţiile economice dintre cele două ţări, mai ales în sectorul privat. Mark Gitenstein a spus că a fost prezent la deschiderea fabricii Ford de la Craiova, eveniment pe care îl consideră un exemplu pozitiv, "un exemplu de investiţie reuşită a unei companii americane".  "Un mesaj foarte bun este dat chiar de companiile americane care au investit deja aici şi care pot împărtăşi experienţa lor. Vreau să contribui la acest dialog. În curând la reşedinţa mea mă voi întâlni cu reprezentanţii AmCham, Camera de Comerţ Americană. Vreau să ştiu care sunt problemele şi oportunităţile pe care le au aici".

Securitatea energetică este a treia prioritate a ambasadorului american care a amintit că vor fi organizate o serie de evenimente şi proiecte în acest domaniu, cum ar fi terminalul de gaz natural lichefiat (LNG) de la Constanţa, sporirea eficienţei energetice şi o conferinţă privind securitatea energetică la Marea Neagră. La această conferinţă urmează să participe şi reprezentantul special al Statelor Unite pentru probleme energetice din Eurasia, Richard Morningstar.

O întâlnire Băsescu-Obama este "puţin probabilă" 

"Este foarte puţin probabil ca preşedintele Obama să se întâlnească cu preşedintele Băsescu înainte de alegerile prezidenţiale din România. Preşedintele Obama are deja o agendă încărcată cu probleme interne", acesta este răspunsul ambasadorului Mark Gitenstein la întrebare legată de o posibilă întâlnire între preşedinţii celor două state.

În opinia ambasadorului american faptul că România nu susţine independeţa Kosovo nu îi afectează poziţia în cadrul NATO:  "independenţei Kosovo este unul din puţinele cazuri în care cele două ţări au poziţii diferite. Decizia României de a nu recunoaşte independenţa provinciei nu îi afectează poziţia în cadrul NATO, deoarece în cadrul Alianţei fiecare ţară poate avea opinii diferite în politica externă mai ales în legătură cu ţările vecine".

Închisorile CIA pe teritoriul României, subiect tabu

Ambasadorul american a refuzat să vorbească pe tema centrelor de detenţie care se presupune că ar fi fost pe teritoriul României. 

 

Ambasadorul Mark Gitenstein s-a arătat încântat de Bucureşti şi doreşte să viziteze România pentru a-şi descoperi originile

Sosit de zece zile în România, Mark Gitenstein a spus că este mândru că a fost trimis în misiune în ţara străbunicilor săi. Gitenstein a povestit că sâmbăta trecută a făcut cu soţia sa o plimbare pe strada Lipscani şi a intrat într-un magazin de sticlărie. Ambasadorul SUA s-a aratat împresionat şi de Festivalul George Enescu. "Muzica din România este încântătoare, pot spune asta şi legat de Festivalul George Enescu", a adăugat acesta.