MENIU

PSD nu a participat la votul asupra moţiunii de cenzură iniţiată de PNL

Foto: newsIn
Votul nostru nu va fi astăzi exercitat cu bile, ci ne vom abţine de la această procedură, a declarat Ioan Oltean.

PSD nu a participat la votul moţiunii de cenzură iniţiată de PNL. Parlamentarii social-democraţi au participat şi au luat cuvântul la dezbaterile pe marginea moţiunii de cenzură, dar nu au votat. Iniţial şi PD-L făcuse un anunţ similar, dar s-a răzgândit şi parlamentarii democrat-liberali au votat moţiunea "cu bilele la vedere".

Liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a anunţat, în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură, că democrat-liberalii vor vota cu bilele "la vedere", pentru a nu da naştere interpretărilor.

Ministrul Sănătăţii, social-democratul Ion Bazac, a declarat că grupul parlamentar al PSD a decis, în cursul acestei săptămâni, să participe la dezbaterile pe marginea moţiunii de cenzură depuse de PNL şi UDMR.

"Coaliţia este solidară că proiectele de legi pe care Guvernul le-a aprobat prin asumarea răspunderii şi în felul ăsta vrem să demonstrăm că într-adevăr este important ca lucrurile să funcţioneze", a spus Bazac. Referitor la decizia de a nu vota, Bazac a declarat că în opinia PSD "acordul cu FMI este prioritatea zero a acestei ţări şi a acestei guvernări".

Bogdan Niculescu-Duvăz a apreciat că Legea unică de salarizare în sectorul public corectează creşterea necontrolată a cheltuielilor cu personalul bugetar în cadrul PIB. Astfel, Duvăz a arătat că, la finele guvernării Năstase, în ianuarie 2005, 4,9% din PIB era direcţionat către salarii, pe când în ianuarie 2009, ponderea acestor cheltuieli ajunsese la aproape 9%. "Semnatarii moţiunii să se gândească nu numai să critice această lege, pe care şi ei intenţionau să o facă, şi să-şi asume ceea ce azi România are de plătit", a spus Duvăz.

Purtătorul de cuvânt al PSD a spus că, în pofida unor rezerve pe care social-democraţii le-a avut faţă de acordul cu Fondul Monetar Internaţional, cerinţa acestuia de reducere a procentajului la 7% până în anul 2015 este una "realistă şi sănătoasă pentru economia românească". Deputatul a susţinut că legea respectă principiul social-democrat al reducerii decalajelor sociale şi a cerut Executivului să continue dialogul cu partenerii sociali, astfel încât legea să fie îmbunătăţită în următoarele şase luni.