MENIU

Primăria Capitalei va organiza licitaţii pentru reabilitarea fiecărei străzi din Centrul istoric

Foto: RTV

Primăria Municipiului Bucureşti va organiza licitaţii pentru reabilitarea fiecărei străzi din Centrul istoric, a anunţat primarul Sorin Oprescu. Decizia vine la câteva zile după ce edilul şef a anunţat că va rezilia contractul cu firmele care au depăşit termenele stabilite pentru reabilitarea zonei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este nemulţumit de faptul că în şase ani, din 14 străzi care trebuiau să fie reabilitate cu finanţări din fonduri structurale, au fost finalizate doar patru. Pentru cele patru străzi s-au cheltuit 4,5 milioane de euro.

"Ne interesează să terminăm procesul rezilierii contractelor, să reluăm lucrările la străzi şi până la sfârşitul anului să încheiem lucrările la străzile Lipscani şi Smârdan", a precizat primarul Sorin Oprescu.

În plus, municipalitatea vrea să refacă faţadele a peste 40 de case din Centrul istoric care se află în proprietatea Primăriei şi poartă discuţii cu investitorii străini care au cumpărat case în zonă pentru a-i convinge să facă acelaşi lucru.

Primarul Capitalei a adăugat că intenţionează să transforme în grădină de vară, cu teatru în aer liber, un teren din zonă aflat în proprietatea primăriei, pe care momentan se depozitează materialele de construcţii necesare pentru reabilitarea străzilor. Iarna, acesta va fi tranformat în patinoar.

Contractul cu firma spaniolă Sedesa, în valoare de aproape 27 de milioane de euro, este în proces de reziliere, iar primăria mai are de plătit câteva facturi către aceasta. Contractul a fost finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii (7,3 milioane euro), Guvernul Olandei (1,8 milioane euro) şi Primăria Capitalei (9,1 milioane euro). În plus, în ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro, bani destinaţi unor lucrări arheologice, de reabilitare arhitecturală şi urbanistică, pentru instalarea unor statui în zonă sau pentru reabilitări ale reţelei de canalizare.

Primăria Capitalei a cheltuit, în ultimii 17 ani, 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric.
Mai multe articole despre:
Sorin Oprescu reabilitare reziliere Lipscani