MENIU

Preşedintele israelian Shimon Peres l-a primit pe Papa Benedict al XVI-lea la reşedinţa sa

Foto: acatholiclife.blogspot.com
Papa Benedict al XVI-lea a ajuns pe aeroportul din Tel Aviv, venind din Iordania

Preşedinte israelian Shimon Peres l-a primit pe Papa Benedict al XVI-lea la reşedinţa sa din Ierusalim, unde cei doi şi-au făcut cadouri, după care au discutat în tete-a-tete. "Am fost foarte emoţionaţi de declaraţiile dumneavoastră privind antisemitismul", a declarat Peres în limba engleză, aflat alături de Suveranul Pontif.

Preşedintele israelian i-a oferit apoi papei Benedict al XVI-lea un Vechi Testament pe care cercetătorii israelieni l-au scris pe un suport electronic din siliciu, de mărimea unei gămălii. Biblia, care este în limba ebraică, a fost gravată pe un suport cu o suprafaţă de 0,5 milimetri pătraţi de către oamenii de ştiinţă de la Technion, Institutul Politehnic Israelian.

La rândul său, papa i-a oferit preşedintelui israelian un tablou cu un candelabru evreiesc auriu. Cei doi au discutat apoi în privat, iar ulterior s-au întâlnit cu familia soldatului israelian Gilad Shalit, deţinut de aproape trei ani de către organizaţia palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

Papa Benedict al XVI-lea a sosit luni în Israel, în cea de-a doua etapă a turneului său în Orientul Mijlociu. La fel ca şi în Iordania, nici în Ţara Sfântă venirea Sfântului Părinte nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Vizita a generat cea mai bizară coaliţie împotriva suveranului pontif, formată din homosexuali, militanţi de extremă-dreapta şi supravieţuitori ai Holocaustului.

Suveranul Pontif şi-a făcut deja cunoscută propunerea sa pentru pace în Orientul Mijlociu, chiar din primul moment în care a pus piciorul în Israel. În discursul ţinut pe aeroportul din Tel Aviv, Suveranul Pontif a propus buna convieţuire a palestinienilor şi evreilor, fiecare în ţara lor, dar s-a ferit să folosească explicit formula "două state".

Suprevieţuitorii Holocaustului le-au cer automobiliştilor israelieni să claxoneze continuu, în semn de protest, când Papa va rosti un discurs la memorialul Yad Vashem pentru victimele nazismului. Ei îi reproşează suveranului pontif că nu i-a cerut delegatului Vaticanului să părăsească sala unde se desfăşura conferinţa de la Geneva pe tema rasismului în momentul în care preşedintele iranian Mahmud Ahamadinejad a rostit un discurs antisemit.

Extremiştii de dreapta au manifestat cu banderole pe care scria "Roma este a voastră, iar Ierusalimul al nostru", şi au acuzat Biserica Romano-Catolică de jefuirea evreilor de-a lungul istoriei.

La rândul lor, homosexualii îi reproşează Papei intransigenţa morală care merge până la intoleranţă în ceea ce îi priveşte.

Mai multe articole despre:
papa Benedict al XVI-lea Israel Holocaust