MENIU

Presa germană: Un steag al Republicii Socialiste România a ajuns pe Lună

Foto: nicolae-ceausescu.sampa.com

La 40 de ani de la primul pas făcut vreodată de vreun om pe Lună, Der Tagesspiegel reaminteşte că un steag al Republicii Socialiste România a fost pe satelitul Pământului cu misiunea Apollo 11.

După vizita din anul 1973 a liderului american în România, în colecţia personală a lui Nicolae Ceauşescu a apărut un steag al Republicii Socialiste România care a fost transportat nici mai mult, nici mai puţin decât pe Lună, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman care a ase­lenizat, Apollo 11. Alături de acest steag se află şi o capsulă cu patru fragmente de rocă lunară adusă în cadrul aceleiaşi misiuni.

Cotidianul german Der Tagesspiegel, citat de ziare.com, reaminteşte în ediţia de luni acest amănunt. "Steagul ţării voastre a fost purtat până pe Lună şi înapoi de Apollo 11, iar acest fragment din solul suprafeţei lunare a fost adus pe Pământ de echipajul primei misiuni cu oameni la bord" este inscripţia care însoţeşte acest dar, sub forma de de­dicaţie "prezentată poporului Repu­blicii Socialiste România de Richard Nixon, preşedintele Statelor Unite ale Americii".

Din colecţia de cadouri deosebite primite de Ceauşescu de la liderul american mai face parte şi un automobil Buick Electra, vândut de RAAPPS în 2004 unei persoane fizice. De altfel, şi rocile au ajuns în proprietate privată, trei dintre ele fiind vândute, potrivit aceleiaşi surse, cu 442.500 de dolari la o licitaţie a casei Sotheby\'s.
Mai multe articole despre:
România aselenizare Nicolae Ceauşescu Apollo 11