MENIU

Câte sarmale avem voie să mâncăm de Crăciun? Nutriționistul Mihaela Bilic spune care este porția recomandată

Nu există Crăciun fără sarmale, iar acestea sunt printre cele mai iubite preparate tradiționale ale românilor. Totuși, cât de multe sarmale putem consuma de Crăciun și care este porția corectă pentru o masă sățioasă? Nutriționiștii recomandă să fim atenți la alegerile alimentare, mai ales după perioada postului.

Câte sarmale se mănâncă la o masă

Sarmalele, care sunt esențiale pe mesele de sărbători, sunt preparate din carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez și condimente, învelite în foi de varză. Potrivit nutriționiștilor, patru sarmale de câte 50 de grame fiecare conțin aproximativ 308 calorii, adică 154 de calorii pe 100 de grame. Așadar, sarmalele pot fi o opțiune sănătoasă, dar cu măsură.

Nutriționistul Mihaela Bilic subliniază că sarmalele sunt un fel de mâncare complet, care furnizează proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și legume din varză. „Secretul este să alegem carne slabă pentru tocat, de exemplu pulpa de porc, și să le gătiți în borș, zeamă de varză sau suc de roșii, nu în ulei. De asemenea, trebuie să fim atenți la cantitatea de costiță sau slănină folosită. Ideal ar fi ca sarmalele să fie gătite în abur, nu prăjite în grăsime”, recomandă Mihaela Bilic.

Potrivit specialistului, porția ideală de sarmale pentru o masă sănătoasă este de 3-4 bucăți. „Sarmalele sunt un amestec echilibrat de carne, varză murată și orez, și pot fi gătite fie fierte, fie la cuptor. Dacă le pregătiți cu mai puțină grăsime, pot fi chiar un fel de mâncare dietetic. Avantajul este că, după ce sunt gătite, pot fi consumate și în zilele următoare, fiind chiar mai gustoase. Adăugând puțină smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă completă și sățioasă", adaugă Mihaela Bilic.