Poliţiştii care opresc autovehicule trebuie să se legitimeze la cererea şoferului, a decis Senatul
Lucrătorii Poliţiei Rutiere care opresc un autovehicul aflat în trafic sunt obligaţi să se legitimeze la cererea şoferului respectivului vehicul, a decis Senatul, care a adoptat un amendament făcut la OUG 146/2008.
OUG 146 a trecut de Senat cu 81 de voturi pentru şi unul împotrivă.
"În cazul opririi unui autovehicul de către lucrătorul de poliţie, la cererea conducătorului auto, agentul de circulaţie este obligat să prezinte legitimaţia de serviciu şi insigna", se stipulează în amendamentul votat. "Această situaţie este pentru protejarea cetăţenilor normali", a argumentat Şova, afirmaţie care a provocat replica preşedintelui Comisiei, Toni Greblă (PSD): "Nu trebuie să-i protejăm şi pe poliţiştii normali?". Greblă a fost singurul care a votat împotrivă fiind de părere că oricum poliţiştii sunt obligaţi, prin regulamentele interne, să se legitimizeze şi că, prin acest surplus de legiferare, agenţii de circulaţie ar fi obligaţi să se legitimeze doar în cazul în care şoferul solicită expres acest lucru. De asemenea, Greblă susţine prevederea nu ar împiedica nici falsificarea legitimaţiei de poliţist.
Comisia juridică a respins un alt amendament al lui Şova care stipula că, în cazul refuzului poliţistului de a se legitimiza, şi conducătorul auto poate refuza să se legitimeze.