MENIU

Piraţii au capturat încă o navă comercială

Foto: worldculturepictorial.com

O navă sub pavilion togolez a fost capturată marţi de piraţi în apele Cornului Africii, după ce anterior a fost capturat un vas grec, a anunţat un purtător de cuvânt al NATO, relatează AFP.

O navă sub pavilion togolez a fost capturată marţi de piraţi în apele Cornului Africii, după ce anterior a fost capturat un vas grec, a anunţat un purtător de cuvânt al NATO.

"Pot confirma că o a doua navă, Sea Horse, a fost capturată", a declarat purtătoarea de cuvânt Shona Lowe, de la comandamentul naval al NATO situat în Northwood, Anglia.

Ea nu a putut preciza nici numărul membrilor echipajului, nici naţionalitatea lor. 

Piraţii au atacat vaporul de pe "trei sau patru ambarcaţiuni", potrivit sursei.

Marţi dimineaţă, piraţii somalezi au capturat în Golful Aden un cargo grec, cu 22 de filipinezi la bord, demonstrând că recentele operaţiuni franceze şi americane nu le-au diminuat determinarea de a ataca navele ce trec prin zonă.

Şi români figurează printre ostaticii piraţiilor somalezi. Nava italiană Buccaneer, cu 16 membri ai echipajului la bord - 10 italieni, cinci români şi un croat - a fost capturată sâmbătă de piraţii somalezi şi a fost dusă la ţărm luni, în regiunea autodeclarată autonomă Puntland. În zonă s-a deplasat şi nava de război italiană Maestrale, cu 220 de oameni şi două elicoptere la bord, care este pregătită să intervină în orice moment, potrivit unor surse oficiale, care au subliniat, însă, că aceasta este privită drept ultima opţiune. 

Ministerul român de Externe a confirmat informaţiile referitoare la răpirea, sâmbătă, a cinci cetăţeni români de către piraţii somalezi.

În total, 10 români se află în prezent în mâinile piraţilor. Alţi cinci marinari români de pe două nave sunt în prezent sechestraţi de piraţii somalezi. Trei dintre ei făceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat în 20 martie. Alţi doi români se aflau pe vasul grecesc Saldanha capturat în 22 februarie. În ambele cazuri, companiile care deţin navele sunt cele care se ocupă de eliberarea lor. În mod obişnuit, cazurile de acest gen se rezolvă prin plata unei răscumpărări de către compania armatoare.