MENIU

Petele solare influenţează clima Pământului

FOTO: norcalblogs.com

Un studiu nou a arătat că petele solare al putea afecta climatul din Oceanul Pacific.

O echipă internaţională a publicat un studiu în Journal Science, în care se detaliază cum ciclul de 11 ani al Soarelui ar putea influenţa cantitatea de precipitaţii din zona oceanului Pacific.

Autorii au subliniat însă că descoperirile "nu pot fi folosite pentru a explica încălzirea globală din ultimii 30 de ani".

Petele solare sunt mai reci decât restul suprafeţei Soarelui şi sunt marcate de o activitate magnetică mai puternică decât zonele din împrejur. Deşi au o intensitate luminoasă mică decât restul Soarelui, prezenţa petelor solare este însoţită de o serie de pete luminoase care cresc luminozitatea generală.

Noul studiu sugerează că micile variaţii în activitatea petelor solare ar putea rezulta în schimbări ale climatului.

Două mecanisme sunt implicate. În primul rând este vorba de schimbările în straturile superioare ale atmosferei care contribuie la schimbare condiţiilor meteorologice de dedesubt. Al doilea mecanism implicat este evaporarea oceanului şi producerea mai multor nori decât de obicei.

Cercetătorii au folosit modele computerizate pentru a demonstra cum cele două mecanisme funcţionează împreună, generând ploi similare ca cele de la tropice. În plus, modele folosite prezic o răcire la suprafaţa oceanului, în zonele ecuatoriale.