Ofiţerul DGA Petru Pitcovici a susţinut că Popoviciu ar fi vorbit cu Băsescu
Curtea de Apel Bucureşti redă, în decizia prin care a respins propunerea de arestare făcută pe numele lui Cornel Şerban, Puiu Popoviciu şi Petru Pitcovici, o convorbire dintre acesta din urmă şi poliţistul Motoc în care se arată că Popoviciu ar fi vorbit chiar cu Traian Băsescu.
"În contextul dat, încurajarea ofiţerului Motoc Ion de a determina prin actele sale soluţionarea cu celeritate a dosarului 206/P/2006 şi dacă se poate şi favorabil – neîncepere a urmăririi penale privind pe inculpaţii Alecu şi Popoviciu - se realizează, potrivit probelor din dosar şi prin invocarea unor nume şi relaţii interpersonale ale acestuia din urma, în măsură să intimideze sau să dea cel puţin sentimentul unor garanţii de susţinere în acţiunile sugerate acestuia", se arată în motivarea deciziei instanţei.
În motivarea deciziei de a-i lăsa liberi pe cei reţinuţi de DNA, este invocat un proces-verbal din 18.12.2008, conţinând o notă de redare a unor discuţii, în care Pitcovicii spune lui Motoc Ion "cuvintele spuse de Băsescu lui Puiu Popoviciu: „Bă îţi dau cuvântul meu că nu m-am văzut cu Tuluş faţă în faţă. Am vorbit doar la telefon”.
În acelaşi proces-verbal din 18.12.2008, Pitcovici îi spune lui Motoc Ion că „Puiu Popoviciu a vorbit cu Băsescu” şi că „Puiu Popoviciu este asociat într-o firmă cu fratele lui Băsescu", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti făcută publică vineri seara. Informaţia potrivit căreia fratele preşedintelui este asociat cu Puiu Popoviciu este infirmată de datele de la Registrul Comerţului.
Magistratul Viorica Costiniu recunoaşte, totuşi, că veridicitatea afirmaţiilor este greu de asumat din conţinutul dosarului, "dar o conexiune cu cererea procurorului şef de secţie de abţinere, (Doru Ţuluş n.r.) în instrumentarea acestui dosar şi acceptată la nivelul conducerii D.N.A. este posibilă".
Curtea de Apel Bucureşti mai susţine că ofiţerul de poliţie judiciară al DNA, Ion Motoc, denunţător în acest dosar, ar fi avut o atitudine încurajatoare, dându-le de înţeles inculpaţilor că se poate "rezolva" dosarul.
"În raport de datele dosarului, Curtea consideră că luarea măsurii arestării preventive cu privire la inculpaţi este excesivă, nu-şi găseşte acoperire legală în condiţiile invocate de Parchet art. 148 lit. f Cod procedură penală (pentru inculpaţii Şerban şi Pitcovici) şi respectiv art. 148 lit. b şi f Cod procedură penală (pentru inculpatul Popoviciu). În opinia Curţii nu sunt întrunite în mod cumulativ condiţiile legale excepţionale, care să justifice o astfel de măsură extremă, cum este privarea de libertate", se arată în motivare.
Potrivit acesteia, inculpaţii nu au antecedente penale, "cu o comportare anterioară bună, nu există dovezi că aceştia s-ar sustrage procedurilor judiciare în desfăşurare. Aducerea cu mandat a inculpaţilor pentru audiere din dispoziţia procurorului de caz nu a avut la bază vreun refuz anterior al vreunuia din inculpaţi de a se prezenta la Parchet (precizare făcută în concluziile orale de procurorul", explică judecătoarea Viorica Costiniu motivul pentru care nu i-a arestat pe inculpaţi.
Cornel Şerban, fostul şef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventivă, în noaptea de miercuri spre joi, de la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii au declarat recurs.
Vezi reacţia purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale