MENIU

Obama face primul pas spre relansarea economică a economiei SUA

foto: AFP

Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri seară planul de relansare economică în valoare de 819 miliarde de dolari, susţinut de preşedintele Barack Obama, însă fără voturile republicanilor.

După adoptarea planului, cu 244 voturi pentru şi 188 împotrivă, Obama a cerut Senatului să se pronunţe rapid în favoarea proiectului ce vizează crearea sau salvarea a trei-patru milioane de locuri de muncă. Senatul s-ar putea pronunţa săptămâna viitoare.

"Planul va fi prezentat Senatului şi sper că vom putea continua să consolidăm acest plan înainte de a ajunge pe biroul meu", a declarat Obama. "Însă ceea ce nu trebuie să facem este să ne târâim picioarele şi să permitem persistenţa aceloraşi divergenţe subiective", a spus el, după adoptarea planului, care nu a atras niciun vot republican.

"Trebuie să acţionăm cu rapiditate şi îndrăzneală pentru a-i readuce pe americani la muncă şi tocmai acest lucru este obiectivul planului", potrivit lui Obama.

Înainte de vot, un proiect de plan alternativ propus de republicani a fost respins. Republicanii doreau mai multe facilităţi fiscale şi mai puţine cheltuieli publice.

Refuzul republicanilor de a se alătura acestui plan face ca tensiunile să persiste la Washington, în condiţiile în care calendarul legislativ se anunţă încărcat. Adoptarea planului de relansare în Camera dominată de democraţi era un lucru sigur, însă Obama dorea să obţină şi voturile republicanilor pentru a-şi respecta promisiunea privitoare la o guvernare amplă.

Miercuri dimineaţă, el a strâns la Casa Albă circa 12 preşedinţi ai unor mari companii, pentru a reafirma urgenţa situaţiei şi a încerca să-i convingă pe republicani de caracterul valid al planului.

Preşedintele a intervenit pe lângă democraţi pentru ca ei să renunţe la unele dispoziţii pe care republicanii le respingeau, însă apoi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a spus că democraţii nu vor face niciun compromis cu republicanii pe această temă.
"Planul american de relansare pe 2009" a fost elaborat de democraţii din Congres în colaborare cu echipa economică de la Casa Albă. El prevede circa 275 miliarde de dolari ca facilităţi fiscale care ar urma să stimuleze consumul şi investiţiile şi, restul, reprezintă cheltuieli pentru proiecte publice, ajutoare pentru guvernele locale sau măsuri sociale. Senatul dispune de propria versiune a textului, analizată de mai multe comisii senatoriale. Cele două Camere urmează să se înţeleagă apoi cu privire la un text de compromis.