Numărul americanilor care iau antidepresive s-a dublat, ajungând la 27 de milioane
Numărul americanilor care iau antidepresive s-a dublat între 1996 şi 2005, ajungând la 27 de milioane, adică peste 10% din populaţie, arată un studiu publicat luni.
În jur de 6% din populaţia americană avea reţetă pentru antidepresive în 1996, adică 13 milioane. Numărul lor a crescut la peste 10%, ajungând la 27 de milioane în 2005, arată studiul.
Peste 164 de milioane de reţete au fost eliberate în 2008 pentru antidepresive, determinând vânzări de 9,6 miliarde de dolari în 2008, potrivit companiei IMS Health.
Medicamentele care modifică nivelul de serotonină din corp, precum Paxil (paroxetin) produs de GlaxoSmithKline sau Prozac (fluoxetina) de la Eli Lilly and Co. sunt cele mai des precrise antidepresive. Dar studiul indentifică trendul de creştere la toate clasele de medicamente de acest gen.
Analizând statisticile oficiale care se referă la peste 50.000 de persoane între 1996 şi 2005, studiul a descoperit că în această perioadă "persoanele tratate cu antidepresive au fost mai predispuse să începă şi tratamente cu medicamente antipsihotice şi mai puţin dispuse să urmeze psihoterapie".
Studiul nu a analizat şi cauzele creşterii consumului de antidepresive, dar autorii propun câteva. De exemplu, este posibil ca diagosticarea şi tratarea depresiei să nu mai fie percepută drept un motiv de stigmatizare în societate. Un alt factor este că au apărut medicamente noi.
Dr. Eric Caine de la Universitatea Rochester din New York a apreciat drept îngrijorătoare aceste concluzii. "Antidepresivele au un grad de eficienţă moderat la nivelul populaţiei", a spus el, adăugând că există mai multe studii care arată că psihoterapia este la fel de eficientă, dacă nu chiar mai eficientă decât medicamentele. "Nu există date care să arate că populaţia este mai sănătoasă. Dimpotrivă, rata de sinucidere la vârsta mijlocie a crescut", a spus el.
Autorii studiului spun că faptul că vizitele la psihoterapeut se plătesc din buzunar şi sunt acoperite în mai mică măsură de asigurarea medicală este o posibilă cauză pentru preferinţa americanilor pentru antidepresive.
Şi numărul reţetelor pentru antidepresive a crescut, în pofida avertismentelor autorităţilor că folosirea lor creşte riscul de gânduri şi comportament sinucigaş la copii şi adolescenţi.