Naşul Hi5 la Bucureşti: \"Am 400 de prieteni pe Hi5 şi vreo 200 pe Facebook\"
Indianul Ramu Yalamanchi se află în spatele celei mai de succes reţele sociale din România. Prezent în România la invitaţia ARBO Interactive, Yalamanchi povesteşte pentru REALITATEA.NET despre naşterea Hi5, rivalitatea cu Facebook şi provocările actuale pe care le înfruntă reţelele sociale.
Hi5 a pornit la drum în 2003, în SUA, cam în aceeaşi vreme în care luau naştere şi restul reţelelor sociale. Acum ocupă locul 3 în lume ca mărime, iar în România, 4 din zece internauţi au cont acolo. Ramu Yalamanchi a venit în România să cunoască mai îndeaproape utilizatorii fideli de Hi5 din .ro
Într-un interviu pentru REALITATEA.NET, el povesteşte despre naşterea Hi5, rivalitatea cu Facebook şi provocările actuale pe care le înfruntă reţelele sociale.
Cum arătau reţelele sociale în 2003, când a fost lansat Hi5 (iunie 2003)?
În primii ani în care au apărut reţelele sociale, Facebook (lansat în februarie 2004) s-a concentrat asupra pieţei reprezentate de studenţi (au început la Harvard, iar apoi s-au extins şi în alte universităţi), MySpace (lansat în august 2003) s-a orientat înspre cei pasionaţi de muzică. Noi am preferat să ne creăm o reţea internaţională, în afara Statelor Unite. În momentul de faţă, MySpace continuă să fie orientată înspre segmentul celor pasionaţi de muzică, aş spune chiar că sunt puţin încremeniţi în proiect. Facebook s-a extins de la universităţi înspre masa largă de utilizatori. Noi ne-am concentrat să construim o reţea internaţională unde să te distrezi cu prietenii tăi, iar acest lucru se face cel mai bine cu ajutorul jocurilor.
În afara unei audienţe considerabile formate din vorbitori de limbă spaniolă, ce alte elemente cheie contribuie la succesul Hi5?
Avem o audienţă mare în America Latină, dar şi în Europa, în Portugalia, în Grecia, în România, precum şi în Asia, în Thailanda. Internaţionalizarea şi localizarea platformei Hi5 sunt priorităţi pentru noi. La fel de importante sunt şi jocurile. Am lansat multe funcţii interactive, suntem pe punctul să lansăm avatare pe care utilizatorii să şi le poată crea singuri. Și avem şi monede virtuale, la fel ca celelalte reţele sociale.
Care sunt acum principalele diferenţe între utilizatorii Hi5 şi Facebook?
Există multe pieţe în care noi suntem deja prezenţi şi Facebook abia acum îşi face intrarea. Utilizatorii noşti au între 15 şi 30 de ani, în timp ce Facebook se bazează pe un public mai în vârstă.
Mulţi utilizatori din România se plâng de spam-ul făcut prin mesaje private pe Hi5. Ce fel de soluţii aveţi pentru aceste probleme?
În clipa în care aflăm de un spammer încercăm să luăm de îndată măsuri, asta înseamnă imediat, când e vorba de un proces automat realizat pe bază de algoritmi. Când la mijloc e un utilizator care face spam, procesul de anulare a contului poate să dureze câteva ore. Spamul e însă o problemă pe care o întâmpină orice produs online în clipa în care devine mare.
Mai toate reţelele sociale au probleme legate de securitate a datelor. Voi cum le faceţi faţă?
Dăm voie utilizatorilor să-şi facă un profil public sau privat. În plus, la fiecare secţiune a profilului poţi stabili cine poate să vadă informaţia respectivă. În plus, faţă de astea, mai există un aspect important: acela al educării utilizatorilor în privinţa importanţei spaţiului privat din aceste reţele sociale. Utilizatorii trebuie învăţaţi că atunci când pun o poză pe care nu o definesc ca fiind privată, ceilalţi o pot vedea. Pentru asta colaborăm cu un grup din SUA, Blog Safety, care oferă consultanţă pentru mai multe site-uri şi care ne ajută în efortul de educare a utilizatorilor.
Cum ai defini azi conceptul de prietenie?
Diferit. Mă gândesc la ea ca la o evoluţie progresivă, e ca şi prietenia prin corespondenţă comparată cu prietenia faţă de un coleg din gimnaziu. Un prieten online îţi poate fi foarte apropiat chiar dacă nu l-ai cunoscut încă. Ceea ce e spectaculos e că poţi porni o prietenie în online, iar apoi o poţi dezvolta în viaţa reală.
Câţi prieteni ai pe Hi5, Facebook, respectiv MySpace?
400 de prieteni pe Hi5, vreo 200 pe Facebook, iar MySpace nu folosesc. Majoritatea timpului îl petrec însă pe Hi5, între o jumătate de oră şi o oră la fiecare două zile.