MENIU

McLaren riscă excluderea din Formula 1

Foto: www.autoracingdaily.com

Echipa McLaren riscă să fie exclusă din Campionatul Mondial de Formula 1, după ce a fost acuzată oficial de către Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) că i-a minţit pe stewarzii cursei în timpul Marelui Premiu al Australiei.

FIA a anunţat marţi, într-un comunicat oficial, că echipa campionului mondial Lewis Hamilton, McLaren, a încălcat codul sportiv internaţional şi a comis cinci nereguli în cadrul primei etape a Campionatului Mondial.

Potrivit FIA, pe 29 martie 2009, echipa McLaren a anunţat stewarzii că nu i-a cerut lui Hamilton să-i permită lui Trulli să-l depăşească, deşi pe circuit se afla safety car-ul. Pilotul britanic a afirmat că informaţiile nu sunt adevărate, dar FIA este nemulţumită pentru că Trulli a fost iniţial sancţionat din greşeală, fiind penalizat cu 25 de secunde, din cauza cărora pierduse locul 3.

De asemenea, FIA a adăugat că McLaren nu şi-a schimbat declaraţiile nici la a doua audiere, deşi le-a fost prezentată o înregistrare audio în care se auzea cum i-au cerut lui Hamilton să fie depăşit.

Hamilton a afirmat că a fost indus în eroare de către directorul sportiv al echipei, Dave Ryan, care a fost suspendat, apoi i-a fost reziliat contractul, deşi lucra la echipă de 35 de ani.

Consiliul Mondial al FIA va avea o şedinţă extraordinară la 29 aprilie, la Paris.

McLaren a mai fost judecată în trecut de către Consiliu, fiind amendată cu 100 de milioane de dolari şi sancţionată cu anularea punctelor din clasamentul constructorilor din 2007, după ce a obţinut informaţii secrete despre echipa Ferrari.