Marele Zid Chinezesc este mai lung cu 2.500 km decât se ştia până acum
Potrivit noilor informaţii, Marele Zid Chinezesc este şi mai mare: zidul are de fapt 8.851 km, faţă de cei 6.300 km estimaţi până acum. Însă dezvoltarea ţării şi schimbările climatice îl distrug puţin câte puţin.
Cel mai mare monument de pe planetă, partrimoniu al umanităţii UNESCO, măsoară 8.851 km. faţă de cei 6.300 km estimaţi până acum şi faţă de cei 5.000 din tradiţia populară.
Societatea pentru moştenire culturală (Sach) şi Biroul de cartografie din Pekin au avut nevoie de doi ani pentru a măsura cu precizie, cu razele infraroşii, GPS şi alte tehnologii, bariera imensă construită începând de la 200 î. Hr.
Monumentul a fost restaurat şi realizat parţial de dinastia Ming (1.368-1.644 d.Hr.), dar construcţia sa a fost începută de împăratul Qin Shi Huang (259-210 î.Hr.).
Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Internă, Shaanxi, Ningxia, Gansu şi Qinghai.
Arhitecţii împăraţilor, care vroiau să protejeze China de triburile luptătoare din nord, s-au servit de diverse puncte ale râurilor, de munţi şi de alte obstacole naturale pentru a integra fortificaţia.
Astăzi, zidul este ameninţat de diverse intemperii dar şi de proiecte de construcţie de străzi şi autostrăzi sau, vorbind în general, de dezvoltarea economică.
Alarma a fost lansată de directorul Patrimoniului cultural chinezesc, Shan Jixiang: după ce a rezistat secole întregi la atacurile "barbarilor", acum Marele Zid este ameninţat de doi factori, în principal: schimbările climatice şi construcţia infrastructurii.
Mai multe articole despre:
China
ameninţare
zid
dezvoltare
descoperire
schimbări climatice
Marele Zid Chinezesc
măsurare
lungime