MENIU

MAE vede în refuzul ambasadorului preferinţa Chişinăului pentru \"un gest ostentativ şi inamical\"

Foto: wordpress.com

Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că explicaţiile diplomaţiei de la Chişinău legate de refuzul acreditării ambasadorului român sunt \"stângace\" şi \"denotă preferinţa pentru un gest ostentativ şi inamical\".

"Este o explicaţie stângace şi departe de adevăr, o scuză puţin abilă şi fără legătură cu realitatea şi cutuma diplomatică. Aduce mai degrabă cu un pretext care ascunde intenţiile reale şi care denotă preferinţa pentru un gest ostentativ şi inamical", a declarat la solicitarea NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.

"Într-o democraţie, e imposibil ca propunerea unui ambasador să fie secretă. Procedura desemnării unui ambasador în România presupune o audiere la Parlament, implicit în acel moment, nominalizarea devine publică", a explicat Şerbănescu.

Ministerul de Externe a anunţat vineri că a primit o notă verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care acesta solicită autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău. Nota verbală nu a fost însoţită de alte explicaţii cu privire la motivele pentru care Chişinăul solicită numirea unui alt ambasador.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat sâmbătă că, potrivit uzanţelor diplomatice şi convenţiilor internaţionale în domeniu, numele ambasadorului propus poate fi făcut public doar după primirea agrementului din partea statului unde acesta urmează să-şi îndeplinească misiunea.

"România a încălcat aceste prevederi şi a anunţat numele ambasadorului înainte de a fi primit agrementul", a spus şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Practic, prin exprimarea refuzului agrementului în scris printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România, au explicat pentru NewsIn surse diplomatice, subliniind că R. Moldova taie canalele de comunicare normale dintre două state.

"În acest moment, oricât de prudentă ar fi reacţia României, Chişinaul a trecut dincolo de limite", au declarat sursele citate.

În consecinţă, ministrul Cristian Diaconescu, care va participa luni şi marţi la reuniunea miniştrilor de externe ai UE (CAGRE), va cere suspendarea discuţiilor privind mandatul pentru un nou acord care să reglementeze relaţiile dintre UE şi R. Moldova. 

MAE consideră că Republica Moldova, care anterior a impus vize cetăţenilor români, discriminându-i în faţa celorlalţi cetăţeni europeni, a întrecut orice limite prin refuzul acreditării ambasadorului român, au declarat pentru NewsIn sursele diplomatice.

Cutuma diplomatică este ca în cazul în care un stat nu doreşte să accepte o propunere de ambasador, acesta transmite poziţia sa în cadrul unor consultări prealabile şi nu sub formă de refuz scris.

Propunându-l ca ambasador pe Mihnea Constantinescu, un diplomat experimentat, România a încercat tocmai normalizarea relaţiilor bilaterale şi deschiderea unor căi de comunicare uzuale cu Chişinăul, au mai explicat sursele.

Procedurile de acreditare a lui Mihnea Constantinescu la Chişinău au început la 8 aprilie, în aceeaşi zi în care autorităţile de la Chişinău i-au declarat personae non gratae pe ambasadorul român Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier Ioan Gaborean.

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin îi spusese reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, că ambasadorul român Filip Teodorescu este implicat personal în incidentele din R.Moldova şi că este general al serviciilor speciale române.