MENIU

Liderul Ligii I e mai sărac ca niciodată

Foto: NewsIn

Echipa de pe primul loc din campionatul României a pierdut nouă puncte după nouă etape, situaţie care s-a mai întâmplat o singură dată în ultimii 30 de ani. Nivelarea în jos a competiţiei este recunoscută chiar de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, care a declarat pentru REALITATEA.NET că nu putem emite pretenţii de la toate reprezentantele noastre în cupele europene.

După nouă etape, diferenţa între liderul Ligii I, Rapid, şi prima poziţie retrogradabilă este de nouă puncte. Tot nouă puncte a pierdut în acest sezon şi ocupanta primul loc, giuleştenii, cu 18 puncte, suferind până acum trei înfrângeri, un minim aprope istoric în Liga I.

În fapt, este a treia contraperformanţă de acest gen, rămânând încă în picioare recordul din ediţia 1962/1963, când Dinamo era pe primul loc cu 16 puncte, în timp ce în patru rânduri echipele aflate pe primul loc după nouă etape au adunat 17 puncte. În situaţia de acum a Rapidului, cu 18 puncte după nouă partide, s-au mai aflat Progresul Bucureşti în sezonul 1966/1967, Universitatea Craiova în sezoanele 1968/1969 şi 2000/2001 şi Steaua în sezonul 1975/1976.

Palpitantă din punct de vedere al încleştărilor din teren, această nivelare în jos a valorilor nu este în măsură să aducă mari aşteptări la nivelul performanţelor continentale, iar statistica anilor în care s-a înregistrat penurie de puncte la vrful ierarhiei dovedeşte acest lucru. Spre exemplu, urmarea sezonului 2000/2001 a fost dezastruoasă în plan european. Campioana, Steaua, a fost eliminată de Dinamo Kiev în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, iar în Cupa UEFA niciuna dintre echipe nu a trecut de primul tur preliminar: Steaua a fost scoasă de St. Gallen, Dinamo de Grasshoper Zürich, Rapid de PSG şi FC Braşov de Inter Milano.

Nici celelalte sezoane amintite ca fiind strânse din punct de vedere al competiţiei interne nu au adus rezultate notabile în plan european, niciuna dintre echipele rezultate din astfel de lupte nereuşind să treacă de turul doi al cupelor continentale. Au fost eliminate ba de Spartak Trnava (Steaua, în 1968), ba de Legia Varşovia (UTA, în 1969, scor general 1-10) sau FC Bruges (Steaua, în 1976). Nici în Liga a II-a situaţia nu este mai bună şi n-ar fi exclus ca toamna viitoare să vedem promovatele în prima divizie, aflându-se unde sunt acum Ceahlăul, Internaţional Curtea de Argeş, Astra sau Alba Iulia, nou-venitele care ocupă patru din ultimele cinci locuri ale Ligii I.

Astfel, după opt etape, în seria I a diviziei secunde s-a detaşat doar Victoria Brăneşti, iar diferenţa între al doilea loc de promovare şi retrogradarea în liga secundă este de cinci puncte.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a rezumat astfel situaţia, pentru REALITATEA.NET: "Lucrul bun într-o astfel de situaţie este că echipele mici au ajuns la nivelul celor mari, iar cel rău este că nu putem să emitem pretenţii de la toate reprezentantele noastre în cupele europene". Spre comparaţie cu Liga I, în Budesliga primele două clasate (Leverkusen şi Hamburg) au pierdut câte patru puncte după opt etape, în Premier League, Chelsea are doar o înfrângere după opt jocuri, FC Barcelona este neînvinsă în Spania după şase etape, iar Olympique Lyon are până acum şase victorii şi două egaluri.