MENIU

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea sistemului unitar de pensii. VEZI MODIFICĂRILE ADUSE DE LEGE

Foto: NewsIn
Potrivit premierului, în acest moment există o diferenţă uriaşă între cea mai mică şi cea mai mare pensie din sistem.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea sistemului unitar de pensii, a declarat premierul Emil Boc, la finalul unei şedinţe a Executivului. Scrisoarea prin care premierul îşi anunţă intenţia de asumare a răspunderii pe legea pensiilor a ajuns deja la Parlament, iar conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili data asumării.

Prin noua lege a pensiilor se are în vedere creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030, recalcularea pensiilor speciale şi integrarea lor în sistemul unitar de pensii, dar şi descurajarea pensionărilor anticipate. 

''Pensiile speciale vor fi recalculate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii sistemului unitar de pensii'', a declarat Emil Boc.

Potrivit premierului, prin noua lege, se va asigura în continuare o creştere a vârstei de pensionare la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, până în 2014, iar până în 2030 atât bărbaţii, cât şi femeile vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă standard de pensionare de 65 de ani. 

''De asemenea, vom avea şi o creştere a vârstei de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. În prezent, aceştia se pensionează la 55 de ani, atât bărbaţii, cât şi femeile. Creşterea vârstei de pensionare pentru această categorie socio-profesională va fi de până la 60 de ani, pentru bărbaţi şi femei, până în 2025'', a anunţat premierul. 

În acelaşi timp, premierul a anunţat o creştere a contribuţiei sociale, la  20,8% pentru angajator, şi la 10,5% pentru angajat, dar şi o creştere a numărului de contributori.

Potrivit premierului Boc, începând cu 2006 bugetul sistemului de pensii are deficite anuale cronice, iar în 2009 s-a ajuns la cea mai mare valoare ca deficit din ultimii 10 ani.

''Un contribuabil susţine 1,2 pensionari. Avem o creştere frauduloasă a pensiilor de invaliditate de 50%, la 900.000 în 2009. Avem de-a face cu o triplare a numărului de pensionări anticipate. În 2009 avem 110.000 pensionări anticipate parţiale. Vârsta reală de pensionare este de 54 de ani, în comparatie cu 58 sau 63 cât este cea legală, din cauza grupelor de muncă, pensiilor de invaliditate, datorită pensiilor de urmaş, a vârstelor de pensionare mai reduse practicate de anumite sisteme de pensionare'', a declarat Emil Boc.

Potrivit premierului, în acest moment există o diferenţă uriaşă între cea mai mică şi cea mai mare pensie din sistem.

''Acum la pensii avem o situaţie gravă şi greu de acceptat. Cea mai mică pensie este de 350 de lei, pensia socială minimă, iar cea mai mare, în sistemul de pensii speciale, este de 35.000 de lei. Diferenţa este de 100 de ori'', a mai spus premierul.

Premierul Emil Boc a anunţat cu câteva zile în urmă că "Legea pensiilor, legea care vizează reforma sistemului fiscal şi întronarea responsabilităţii fiscale sunt două dintre legile pe care trebuie să le adoptăm până în 31 decembrie şi nu exclud posibilitatea angajării răspunderii Guvernului", şi a amintit că mai sunt două coduri judiciare de procedură care "din nefericire zac în sertarele Parlamentului şi nu au fost încă adoptate".