General american de top: Biden trebuie să pregătească NATO pentru un război iminent, în ciuda eșecului Rusiei în Ucraina
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa și general american în rezervă, Ben Hodges, a atras atenția că NATO ar trebui să înceapă să se pregătească pentru un posibil „război iminent” cu Rusia.
Într-un articol publicat în The Telegraph, generalul a subliniat că timpul nu este în favoarea Alianței Nord-Atlantice. În opinia sa, summitul NATO de la Vilnius nu a reușit să transmită claritate strategică și putere, fiind marcat de divergențe și neînțelegeri semnificative.
Negocierile pentru aderarea Suediei la NATO s-au transformat într-o tocmeală lipsită de substanță între președintele SUA, Joe Biden, și omologul său turc, Recep Erdogan, în timp ce drumul spre aderarea Ucrainei la NATO și furnizarea de noi echipamente militare acestui stat sunt încă „în aer”. Cu toate acestea, evenimentele politice nu sunt singura provocare. Generalul a avertizat că NATO trebuie să fie pregătită militar în realitate, nu doar politic. În cazul unui război cu Rusia, alianța trebuie să aibă capacitățile și resursele militare necesare pentru a se apăra și a respinge o posibilă invazie. În acest sens, generalul a fost un critic vocal al reducerilor de cheltuieli de apărare efectuate de unele țări NATO, afirmând că acestea subminează capacitatea alianței de a face față amenințării rusești.
Ben Hodges vorbește despre paradoxul la care s-a ajuns în interiorul NATO: faptul că oficialii și factorii de decizie cunosc mai bine slăbiciunile Rusiei, dar nu sunt bine informați cu privire la slăbiciunile din interiorul alianței:
„Paradoxal, aliații NATO cunosc mai bine punctele tari și slabe ale Rusiei decât ale NATO. Probabil că putem păcăli opinia publică din țările noastre cu astfel de comunicări strategice, dar nu și pe planificatorii și generalii din armata rusă”, a scris generalul american.
Hodges a adăugat că, de-a lungul timpului, fiecare comandant militar al NATO a trebuit să răspundă la o singură întrebare simplă: „Dispun de suficiente unități gata de luptă și capabile să lupte?”
Potrivit generalului american în rezervă, epuizarea stocurilor de muniții reprezintă o provocare "critică" pentru NATO în perspectiva unei operațiuni de apărare colectivă iminente.
„Investițiile în descurajarea militare costă mai puțin decât un război și recucerirea unor teritorii. E suficient să ne uităm la războiul în plină desfășurare din Ucraina: acest război sângeros și costisitor ne arată ce se întâmplă când descurajarea militară eșuează”, spune Ben Hodges.
„Cu stocurile aproape goale, este puțin probabil ca Aliații să poată, chiar dacă ar reuși în viitorul apropiat să prepoziționeze munițiile și echipamentele necesare, să întărească cele mai vulnerabile locuri ale Alianței, într-un timp scurt”, mai spune fostul comandant al trupelor SUA din Europa. „Chiar dacă NATO a reușit, încet dar constant, să treacă de la unități tactice de mici dimensiuni, la formațiuni militare de mari dimensiuni, Forțele Terestre Aliate încă se confruntă cu provocări vizibile la nivel de brigadă”.
Citește și: Joe Biden iese la rampă cu o declarație incendiară: Putin „a pierdut deja războiul” din Ucraina