MENIU

Război în Ucraina, ziua 999. 11 morţi, între care doi copii, în urma unui atac cu rachete asupra oraşului ucrainean Sumî - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 999. Cum poate schimba soarta războiului decizia administrației Biden. Oficial polonez: Este

Ucraiana a intrat astăzi în ziua cu numărul 999 de război. Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelensk de multe luni, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.

UPDATE 20:55 - Rusia ameninţă cu un răspuns ''adecvat'' dacă Ucraina îi va ataca teritoriul cu rachete americane

Rusia a promis luni un răspuns "adecvat" pe câmpul de luptă dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra teritoriului rus, după ce relatări din mass-media neconfirmate oficial arată că preşedintele american aflat la final de mandat, Joe Biden, a autorizat în sfârşit astfel de atacuri, transmite AFP.

"Utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul nostru ar semnifica participarea directă a Statelor Unite şi a sateliţilor lor (...), precum şi o schimbare radicală în esenţa şi natura conflictului" din Ucraina, a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. "Răspunsul Rusiei în acest caz va fi adecvat şi se va face simţit", a adăugat ea.

UPDATE 20:10 - Ucraina trebuie întărită, afirmă biroul premierului britanic Keir Starmer despre problema rachetelor

Ucraina trebuie să fie în "cea mai puternică poziţie posibilă" pentru a se apăra, a transmis luni biroul premierului britanic Keir Starmer atunci când a fost întrebat dacă Marea Britanie va urma exemplul SUA de a autoriza Kievul să lovească ţinte în adâncimea teritoriului Rusiei cu arme aliate, conform dpa.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a permis Ucrainei să folosească arme furnizate de Statele Unite pentru a lovi anumite ţinte în adâncimea teritoriului Rusiei, după luni de cereri insistente din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au comunicat duminică seara media americane şi surse de la Washington.

Până în acest moment nu există încă o confirmare oficială din partea Casei Albe a informaţiilor din presă.

UPDATE 17:35 - Rusia sugerează că va folosi noi arme în Ucraina după ce Washingtonul a ridicat restricţiile de utilizare a rachetelor ATACMS

Rusia ar putea folosi noi sisteme de arme în Ucraina dacă armata ucraineană va lovi teritoriul rus cu rachete americane cu rază lungă de acţiune, a declarat luni preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit relatărilor mass-media neconfirmate oficial, administraţia preşedintelui democrat american Joe Biden, care mai are două luni de mandat înainte să-i transfere puterea republicanului Donald Trump, şi-a dat duminică acordul pentru ca rachetele ATACMS să fie folosite pentru lovirea ţintelor situate pe teritoriul rus, o cerere insistentă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski refuzată până acum de Washington.

Rusia ar putea recurge la "noi sisteme de armament pe care încă nu le-a folosit pe teritoriul Ucrainei", a indicat Viaceslav Volodin într-o postare pe Telegram, fără a oferi detalii. Potrivit preşedintelui Dumei de Stat, armata ucraineană deja foloseşte rachete cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte în Rusia, dar extinderea acestei utilizări va degrada şi mai mult relaţiile ruso-americane.

UPDATE 16:20 - Suedia a început luni să trimită peste cinci milioane de broşuri cetăţenilor săi, încurajându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război. În acelaşi timp, Finlanda vecină a lansat un site web cu sfaturi similare privind pregătirea de război, relatează AFP.

Ambele ţări au renunţat la decenii de nealiniere militară şi au aderat la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

UPDATE 16:20 - Preşedintele Zelenski a vizitat trupele pe frontul de la Pokrovsk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a vizitat trupele care apără oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru trupele ucrainene pe frontul de est şi spre care armata rusă se apropie tot mai mult, transmit agențiile internaționale de presă.

„Pokrovsk. Am vizitat amplasamentul Brigăzii 25 Aeropurtată, care apără oraşul (...) Este o zonă tensionată. Numai datorită forţei soldaţilor, Estul (Ucrainei) nu este complet ocupat de Rusia”, a scris Zelenski pe Telegram, în timp ce trupele ruse sunt la mai puţin de 10 kilometri de Pokrovsk. Preşedintele a discutat cu soldaţii care apără oraşul şi i-a decorat pe unii dintre ei.

Vizita sa pe frontul de est survine când se împlinesc o mie de zile de la lansarea invaziei ruse în Ucraina. Trupele ruse au ajuns atunci până la periferia Kievului, de unde în urma pierderilor suferite în lupte şi a dificultăţilor logistice s-au retras o lună mai târziu după ce Moscova a decis să-şi axeze campania militară pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.

UPDATE 15:10 - Bilanțul atacului rusesc cu rachete balistice asupra orașului Odesa a ajuns la 10 morți și 39 de răniți.

Printre cei uciși se numără șapte polițiști, un medic și doi civili.

Printre răniți s-au numărat 14 ofițeri ai legii și patru copii de 7, 10 ani și doi copii de 11 ani.

UPDATE 13:50 - Ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a reafirmat luni că utilizarea de rachete franceze de către forţele ucrainene pe teritoriul rus rămâne "o opţiune", informează AFP.

"L-aţi auzit pe preşedintele (francez Emmanuel) Macron la Meseberg (Germania) pe 25 mai, unde noi am spus deschis că aceasta este o opţiune pe care o luăm în considerare, dacă vor trebui autorizate lovituri asupra unor ţinte de unde ruşii atacă teritoriul ucrainean", a afirmat Barrot, în engleză, la sosirea lui la Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor de externe.

"Prin urmare, nimic nou sub soare", a adăugat ministrul francez.

Franţa a furnizat Ucrainei rachete sol-aer cu rază de acţiune medie de tip Scalp, însă a refuzat mereu să precizeze câte anume au fost livrate şi dacă acestea au fost utilizate de forţele ucrainene.

UPDATE 12.00 - Nu este clar dacă Ucraina are suficiente rachete pentru a se apăra dacă i se permite să le folosească pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat luni ministrul de externe al Lituaniei, transmite Reuters.

„Nu deschid șampania încă, pentru că nu cunoaștem cifrele reale ale numărului de rachete de care dispune Ucraina”, a declarat Gabrielius Landsbergis înaintea unei reuniuni cu alți miniștri de externe ai UE la Bruxelles.

„Așadar, întrebarea este dacă sunt furnizate suficiente rachete care să facă diferența pe câmpul de luptă”.

UPDATE 9.50 - Erdogan, propunere controversată pentru Ucraina. Liderul turc cere trupe internaționale în Donbas.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar urma să vină cu o propunere de a îngheța războiul ruso-ucrainean în actuala sițuație teritorială, la întâlnirea liderilor G20 de la Rio de Janeiro, care începe luni. Potrivit unor surse avizate, citate de Bloomberg, Turcia consideră că această soluțe, chiar dacă este greu de digerat pentru liderii de la Kiev, ar fi "realistă".

UPDATE 8:40 - Doi copii se numără printre cele 11 persoane ucise de o rachetă rusească care a lovit un bloc de locuinţe din oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce o altă lovitură de rachetă a lăsat centrul administrativ al regiunii fără curent electric, relatează Reuters.

UPDATE 8:10 - Deputata rusă Maria Butina a declarat luni că administrația președintelui Joe Biden riscă al Treilea Război Mondial dacă a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în Rusia, informează Reuters.

„Acești tipi, administrația lui Biden, încearcă să escaladeze situația la maximum cât încă mai au putere și sunt încă în funcție”, a declarat Butina pentru Reuters.

UPDATE 7:10 - Unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus în cursul nopţii două drone care se îndreptau spre Moscova, a declarat luni dimineaţă primarul Serghei Sobyanin, potrivit Reuters.

UPDATE 6:40 - Autorizarea dată de Washington Kievului de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune este "un limbaj pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin îl înţelege", a declarat duminica seara şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, relatează AFP.

UPDATE 5:20 - Ucraina "poate conta" pe Uniunea Europeană după "oribilele" atacuri ruseşti care i-au ţintit reţeaua energetică şi au făcut zece morţi, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP.

"Am văzut atacurile oribile, oribile, efectuate în cursul nopţii de Rusia împotriva Ucrainei", a declarat ea într-un interviu acordat canalului brazilian Globo News.

"Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar", a asigura Ursula von der Leyen la Rio de Janeiro, în ajunul participării la summitul G20. "Ucraina poate conta pe noi", a mai spus ea.

"Trebuie să ne respectăm angajamentele faţă de ucraineni, adică să le permitem să ducă acest război de rezistenţă, să le livrăm arme, echipamente", a declarat la rândul său preşedintele francez Emmanuel Macron într-o întâlnire cu presa la Buenos Aires, înainte de a părăsi Argentina spre Brazilia, unde urmează să ia parte la summitul G20.

"Ucraina are nevoie de mai multă apărare antiaeriană- imediat", a subliniat la rândul său şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. "Este prioritatea pe care o voi prezenta miniştrilor" afacerilor externe din Uniunea Europeană în cadrul unei reuniuni luni la Bruxelle, a declarat el într-un mesaj postat pe reţeaua socială X.

 "Rusia a lansat astăzi un atac masiv cu rachete şi drone, terorizând civilii în toată Ucraina şi ţintind în special infrastructurile energetice, inclusiv cele nucleare, la apropierea iernii", a spus el.