Alertă de furtuni polare în întreaga Europă. Vortexul nu va ocoli nici România, ce zonă este vizată?
Europa va fi afectată de o schimbare majoră a tiparelor meteo pentru perioada rece. Un vortex polar pornit din nordul continentului va provoca mai multe furtuni de zăpadă intense, ce se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România, potrivit Severe Weather. De altfel și specialiștii ANM au anunțat, de la mijlocul săptămânii, o schimbare radicală a vremii, marcată de scăderi rapide ale temperaturi și un val de precipitații.
O depresiune extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de vreme mult mai rece din regiunea arctică spre sud. Lobii acesteia se vor roti pe continent până la sfârșitul acestei luni, provocând sisteme frontale intense cu ninsori abundente și vânturi puternice, arată Severe Weather.
Astfel, restul lunii noiembrie va fi caracterizat de un model meteo mult mai dinamic, cu multiple furtuni de iarnă intense care vor traversa continentul.
Val de aer polar peste România. Elena Mateescu, șefa ANM, anunță schimbări MAJORE de temperatură de la o zi la alta
Duminică, satelitul privind vaporii de apă și masa de aer din Europa și din Atlantic a dezvăluit un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. Din nordul Europei, o masa de aer rece se răspândește treptat între acesta și continent.
Acest lucru va schimba configurația generală a vremii pe continent până marți, când primul sistem va pătrunde din vestul în nordul Europei, provocând sisteme frontale meteorologice cu furtuni de iarnă, ce se vor dezvolta în această săptămână și vor aduce ninsori în unele părți din vestul continetului, ninsori intense și viscol în Suedia și Finlanda miercuri.
Apoi, o altă depresiune adâncă și furtună de zăpadă vor urma pentru Alpi și nordul Peninsulei Balcanice vineri.
Ca urmare, s-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață, arată sursa citată.
Spre sfârșitul săptămânii, va veni o masă de aer mai cald în sudul Europei și spre Peninsula Balcanică.