MENIU

Firma de salubrizare din municipiul Roşiorii de Vede refuză să mai colecteze gunoiul menajer

Foto: wordpress.com

Firma de salubrizare din municipiul Roşiorii de Vede, SC Supercom SA, refuză să mai colecteze deşeurile menajere, începând de marţi, pe motiv că nu există un spaţiu autorizat pentru depozitarea acestora.

Primarul municipiului, Ion Nuţu, a declarat că nu poate să acorde un spaţiu pentru înfiinţarea unui nou depozot de gunoi pentru că administraţia locală riscă penalităţi foarte mari, având în vedere că, în conformitate cu calendarul convenit cu UE, la sfârşitul anului trecut au fost închise toate depozitele de gunoi din mediul urban, iar data de 16 iulie 2009 a fost termenul limită stabilit pentru închiderea depozitelor neconforme din mediul rural.

"Primăria nu poate să acorde spaţiu pentru înfiinţarea unui nou depozit pentru că s-ar încălca normele europene şi legislaţia de mediu şi, inevitabil, ar începe să curgă amenzi foarte mari. Dar nici nu putem să lăsăm ca oraşul să fie blocat de gunoi”, a declarat Ion Nuţu.

Potrivit primarului, cel mai apropiat depozit conform este la o distanţă de circa 100 de kilometri, în localitatea Glina, iar trasportarea gunoiului acolo ar duce la creşterea tarifelor atât pentru populaţie, cât şi pentru administraţia locală.

"Transportul gunoiului la Glina în fiecare zi înseamnă costuri de transport care trebuie incluse în tarifele pentru activitatea de salubrizare. Acest lucru ar determina creşterea substanţială a costurilor atât pentru populaţie, cât şi pentru administraţia locală”, a afirmat Nuţu.

În Teleorman, printr-un proiect cu finanţare ISPA implementat de Consiliul Judeţean, este în construcţie un Sistem de managemet al deşeurilor în localitatea Mavrodin, dar lucrările au înregistrat întârzieri mari. Potrivit şefului unităţii de implementare a proiectului, Mugur Băţăuş, prima celulă va fi dată în folosinţă cel mai devreme la finalul lunii octombrie.

Până atunci, autorităţile locale trebuie să găsească soluţii pentru depozitarea deşeurilor menajere, iar primarul municipiului Roşiorii de Vede spune că va solicita consiliere de la Garda Naţională de Mediu, unde se va deplasa împreună cu şeful Gărzii de Mediu din Teleorman.

"După mai multe discuţii pe care le-am purtat cu directorul coordonator al Gărzii de Mediu, Tudorel Coman, pentru găsirea unei soluţii corespunzătoare, am convenit ca împreună să ne deplasăm la Bucureşti, pentru a vedea dacă există o soluţie legală şi care nu implică majorarea costurilor pentru activitatea de salubrizare, până la finalizarea lucrărilor de la Sistemul de management al deşeurilor de la Mavrodin”, a declarat Nuţu.