MENIU

Femeile viitorului: mai scunde, mai dolofane şi mai fertile

FOTO: Flickr / shoothead

Câţiva centimetri în minus, câteva kilograme în plus, inimi mai sănătoase şi perspective de reproducere mai bune. Aceste schimbări sunt dovada clară că oamenii încă mai evoluează.

Progresul pe care l-a cunoscut medicina a făcut ca oamenii care în trecut mureau la vârste mai fragede se pot azi bucura de o bătrâneţe îndelungată. Dezvoltarea ştiinţelor a condus la concluzia că selecţia naturală nu mai afectează rasa umană, care a încetat astfel să evolueze.
Este total grşită interpretarea, arată un studiu citat de publicaţia New Scientist.

Chiar dacă diferenţele legate de supravieţuire nu mai selectează ca până acum oamenii cei mai bine "construiţi" şi genele acestora, diferenţele legate de reproducere pot face în continuare trieri. O echipă de cercetare de la Universitatea Yale a încercat să vadă dacă femeile cu mai mulţi copii au dezvoltat anumite trăsături pe care le transmit mai departe acestora.

Echipa de cercetare a studiat trecutul a 2.238 de femei dintr-un oraş din Massachusetts, începând cu 1948. Au avut în vedere acele femei aflate la menopauză. Au ajuns astfel la concluzia că femeile mai scunde şi cu greutate mai mare au, de obicei, mai mulţi copii decât cele slabe şi înalte. Deasemenea, femeile cu tensiune mai mică şi nivel mai scăzut al colesterolului ajung să crească mai mulţi copii. La fel s-a întâmplat, în mod previzibil, şi cu femeile care au născut primul copil la o vârstă mai fragedă sau au ajuns mai târziu la menopauză. Aceste trăsături s-au transmis în mod surprinzător şi propriilor fiice, care au ajuns să aibă mai mulţi copii.

Dacă trendul se va perpetua preţ de alte 10 generaţii, o femeie normală din 2409 va fi cu 2 centimetri mai scundă şi cu 1 kilogram mai grea decât una din zilele noastre. Va da naştere primului copil cu 5 luni mai repede şi va intra la menopauză cu 10 luni mai târziu decât o face azi.
Mai multe articole despre:
greutate femei înălţime viitor evoluţie bătrâneţe