MENIU

Emil Boc: Băncile străine ar putea plăti suprataxe, dacă scot profitul din ţară

E. Boc: Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor în România vor arunca povara numai pe umerii românilor, guvernul ar putea aplica supraimpozitarea profiturilor
foto: NewsIN

Băncile străine care lucrează în România ar putea fi suprataxate, dacă scot banii din ţară. Avertismentul a fost dat chiar de primul-ministru, la postul public de radio.

Emil Boc a explicat că Guvernul poate introduce foarte repede măsuri dure, precum renumita-taxă Robin Hood prin care se supraimpozitează profitul, dacă bancherii străini îşi vor retrage liniile de creditare din România.

"Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor în România (...) vor arunca povara numai pe umerii românilor şi ei să-şi retragă banii la băncile lor din străinătate, atunci guvernul nu va sta cu mâna în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă Robin Hood, numită supraimpozitarea profiturilor", a declarat Emil Boc. 

În opinia premierului, banii trebuie să rămână în ţară, mai ales că până acum băncile străine au avut profituri uriaşe de pe urma românilor. Boc a spus că nu a primit semnale că acest lucru s-ar întâmpla, dar a explicat că în sistemul bancar există astfel de temeri.

În luna martie, nouă bănci străine s-au angajat în fata FMI să nu retragă liniile de finanţare din România.

Mai multe articole despre:
guvern bănci bani Emil Boc