MENIU

Deşeuri radioactive scufundate de mafie au fost descoperite în apropiere de coasta Calabriei

Foto: committeetobridgethegap.org

Epava unui cargou care conţinea 120 de bidoane cu deşeuri radioactive, scufundat de mafie, a fost descoperită sâmbătă la 28 de kilometri de costa Calabriei, a declarat luni procurorul oraşului Paola, Bruno Giordano.

"Ambarcaţiunea are 110 metri lungime şi se află la 500 de metri adâncime", a declarat Giordano, care este înspărcinat cu ancheta. "Deocamdată nu ştim originea deşeurilor, dar probabil că provin din străinătate. Este vorba de un prim progres", a precizat Bruno Giordano.

Cunsky este doar una dintre cele 32 de ambarcaţiuni care transportau produse toxice şi au fost scufundate de mafie în Mediterana, potrivit Parchetului din Reggio Calabria.

Un fost membru al Mafiei care colaborează cu poliţia, Francesco Fonti, a mărturisit că s-a aflat la originea exploziei care a scufundat Cunsky.

"Toate anchetele privind nave dispărute au fost arhivate. Această descoperire este dovada concretă care lipsea din 1994, anul primelor plângeri depuse de (organizaţia pentru apărarea mediului - n.red.) Legambiente", a declarat Sebastiano Venneri, vicepreşedinte al acestei asociaţii.

Potrivit mărturiilor depuse de foşti mafioţi, 'Ndrangheta - mafia calabreză - ar fi plătit în ultimii 20 de ani pentru scufundarea deşeurilor radioactive în mare. "O anchetă privind originea acestor deşeuri este necesară cât mai repede", a subliniat el.

"În prezent, Calabria nu are mijloacele economice şi tehnologice pentru a finanţa anchetele în viitor. Trebuie ca ministrul mediului să se mobilizeze", a subliniat un oficial cu protecţia mediului din regiunea calabria, Silvestro Greco.

Mai multe articole despre:
deşeuri radioactiv toxic epava mafie cargou Calabria