MENIU

Corpul de Control al premierului verifică situaţia de la Ocnele Mari

FOTO: RTV

Doi reprezentanţi ai Corpului de Control al Primului Ministru se află, începând de miercuri, în localitatea Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, pentru a verifica modul în care au fost şi sunt evaluate casele celor afectaţi de deversările de saramură şi alunecările de teren din această zonă.

În timpul vizitei premierului Emil Boc la Ocnele Mari, în data de 8 august, localnicii i-au cerut acestuia să intervină, afirmând că ar fi fost neîndreptăţiţi de SC Conversmin SA, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi care se ocupă de construcţia caselor, despăgubiri, închiderea minelor şi ecologizarea zonei.

În zona inundabilă din localitatea Cosota sunt aproximativ 11 familii şi doar două dintre acestea au cerut să li se construiască locuinţe în cartierul Căzăneşti, celelalte preferând să fie despăgubite. Majoritatea celor care aşteaptă despăgubiri în bani au solicitat reevaluarea locuinţelor, invocând devalorizarea monedei naţionale, precum şi faptul că gospodăriile altor sinistraţi au fost supraevaluate. De asemenea, au solicitat evaluări şi reevaluări în regim de urgenţă, întrucât există riscul ca saramura să le inunde locuinţele, iar evaluatorii să nu mai poată lucra.

Conform specialiştilor, suprafaţa craterului aflat în Câmpul I de sonde, în care se face prăbuşirea controlată, se apropie de 20.000 de metri pătraţi. Saramura din cele două bazine de retenţie a saramurii deversate a scăzut, însă, ajungând la sub 90.000 de metri cubi. Primarul Iordache a mai declarat că, în aceste condiţii, în mod cert nu se pune problema ca alte familii, în afara celor două deja mutate, să fie strămutate din satul Cosota, aflat în zona inundabilă.

În data de 8 august, ISU Vâlcea a instituit cod roşu la Ocnele Mari, după ce tavanul cavernei din Câmpul I de sonde s-a prăbuşit, la circa 70 de metri adancime. Două familii din cele 19 aflate în zona de risc au fost evacuate, iar circulaţia rutieră înspre şi dinspre Ocnele Mari a fost restricţionată.

Fenomenul din data de 8 august face parte dintr-un plan început cu două săptămâni înainte, de prăbuşire controlată a tavanului cavernei din Campul I Sonde, o fostă exploatare de sare, care se află în pericol de surupare. Prăbuşirea s-a petrecut mai devreme. La mijlocul lunii iulie, la Ocnele Mari a început prima fază a prăbuşirii controlate a tavanului cavernei din Campul I Sonde (o fostă exploatare de sare, n.r.), care se află în pericol de surpare, iar specialiştii au estimat atunci că acţiunea ar putea dura  aproximativ cinci luni.