Codul penal, de procedură penală şi de procedură civilă, adoptate de Guvern
Guvernul a adoptat miercuri proiectele de Cod Penal, de Procedură Penală şi de Procedură Civilă, a anunţat şeful Executivului. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că cele trei Coduri adoptate în şedinţa de Guvern, cât şi Codul civil, vor fi intra în dezbaterea Parlamentului, solicitându-se procedură de urgenţă.
"Adoptarea Codurilor reprezintă un mesaj politic clar de continuare a reformelor", a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei a explicat că, după adoptarea de către Parlament, acestea vor fi implementate în maxim doi ani, deoarece este nevoie de un studiu de impact privind necesarul de resurse umane şi financiare şi reorganizările logistice şi administrative care se impun pentru implementarea Codurilor.
De asemenea, luarea la cunoştinţă de către opinia publică şi de către specialişti este un alt motiv pentru care implementarea acestor acte normative durează atâta timp.Cătălin Predoiu a adăugat că este important nu doar să se adopte cele patru Coduri, ci şi să se păstreze caracterul lor coerent şi reformator.
Ministrul Justiţiei a spus că nu a făcut niciodată o declaraţie referitoare la depunerea demisiei după adoptarea Codurilor, menţionând că nu vrea să implice Ministerul în chestiuni politice.
Executivul doreşte adoptarea Codurilor Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă pânăîn luna iunie, astfel încât România să-şi poată respecta angajamentul luat faţă de Uniunea Europeană, a declarat vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la începutul săptămânii.
PSD şi PD-L au decis şi înfiinţarea a două comisii parlamentare care să dezbată Codurile din justiţie. Guvernul a retras din Parlament, la începtului anului, Codul Penal, pe cel Civil, precum şi cele două coduri de procedură, pe motiv că ele trebuie să fie însuşite politic. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa în 11 noiembrie 2008 finalizarea lucrărilor la proiectele celorpatru acte normative.
Citeşte şi Emil Boc: Cele trei coduri adoptate astăzi vor moderniza justiţia din România