MENIU

Bîrlea (PDL): Moţiunea de cenzură e neconstituţională şi incoerentă

foto: cdep.ro

Senatorul PD-L Gheorghe Bîrlea a catalogat moţiunea de cenzură dezbătută în plen drept "neconstituţională, incoerentă", susţinând că textul identifică tipuri de criză la care iniţiatorii au contribuit din plin şi a apreciat obsesia opoziţiei în legătură cu Traian Băsescu drept o criză de idei.

Inspirat de titlul moţiunii de cenzură - "11 împotriva României"- democrat-liberalul Gheorghe Bîrlea şi-a intitulat discursul "Zgomote furioase la peluză, lovituri de penalitate ratate". El a susţinut că moţiunea reflectă "pilda celui ce vede paiul din ochiul fratelui, nu şi bârna din ochiul său", argumentând că documentul iniţiat de PNL, UDMR şi "câţiva curajoşi de la PSD"  are toate defectele şi atributele negative pe care iniţiatorii le reproşează Guvernului Boc.

"Moţiunea este neconstituţională, incoerentă, identifică tipuri de criză la care a contribuit din plin, vorbeşte de lipsă de legitimitate sub acoperişul căreia iniţatorii au guvernat doi ani, deplânge soarta instituţiilor şi puterilor în stat pe care, în timpul guvernării precedente, au uitat să le gestioneze eficient, să le ajusteze şi să le modernizeze", a declarat Bîrlea.

Democrat-liberalul a întărit că moţiunea este "cel puţin la limita Constituţiei" pentru că ignoră articolul din Constituţie potrivit căruia dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia în aceeaşi sesiune o nouă moţiune, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea" şi a adăugat că decizia Curţii Constituţionale de luni, privind "inadmisibilitatea" sesizării PD-L, " nici nu confirmă, nici nu infirmă" acuzele PD-L.

"Obiectul moţiunii e o sumă de generalităţi politice despre activitatea de ansamblu a Guvernului de la începuturile sale până în prezent, exprimate într-un registru stilistic pe care l-aş numi, parafrazându-i pe distinşii iniţiatori, Hop Ţop Ioc. Cum stăm cu respectul pentru Constituţie invocat obsedant? Tipul acesta de duplicitate ţine de demagogie şi fariseism", a acuzat Bîrlea. Deputatul a mai spus că nereprezentativitatea actualului Guvern, invocată în moţiune, "este un comic de situaţie flagrant", în condiţiile în care PD-L reprezintă 33%  în cele două camere ale Parlamentului, "mai mult decât reprezintă cele două grupuri- PNL şi UDMR-  luate împreună".

Democrat-liberalul a amintit şi de "obsesia pentru Traian Băsescu", arătând că iniţiatorii moţiunii dau dovadă de o "lipsă acută de idei" ."E de înţeles că lupta politică pentru fotoliul de la Cotroceni animă actori politici mari şi mici. Dar să rămână captivi într-o singură idee- anti Băsescu, magul negativ de la Cotroceni, originea crizelor şi neliniştilor în opinia semnatarilor moţiunii - este de neînţeles pentru politicieni cu pretenţii şi exprimă o criză acută de idei", a comentat senatorul.

El a adăugat că nu agreează excesul de ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Boc, dar susţine că aceasta a fost practica tuturor guvernelor de până acum. "Nici eu nu agreez excesul de OUG, dar practica este comună la toate guvernele de până acum şi nu a inventat-o premierul şi Cabinetul Boc. Am convingerea că, odată cu redresarea economiei, reformarea şi modernizarea instituţiilor statului, guvernele se vor autolimita la strictul necesar în materia OUG" a opinat Bîrlea.