Benedict al XVI-lea critică în Cehia comunismul trecut şi cinismul actual
Benedict al XVI-lea şi-a încheiat printr-o mesă la Stara Boleslav, în apropiere de Praga, vizita în Cehia, denunţând comunismul, dar şi cinismul şi relativismul actual.
Încă de la sosirea în Cehia, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia de Catifea şi de la căderea Zidului Berlinului, papa I-a mulţumit lui Dumnezeu pentru eliberarea ţării şi a regiunii de regimurile opresive. Dispariţia puterilor impuse de Uniunea Sovietică în Europa Centrală şi de Est a permis acestor ţări "să îşi ocupe locul care le revine în concertul naţiunilor, în calitate de actori suverani", a subliniat el.
Ulterior, suveranul pontif a subliniat că societatea cehă, foarte laică, "prezintă încă rănile provocate de ideologia atee" a comunismului.
Benedict al XVI-lea, care a făcut a doua sa vizită într-o fostă ţară comunistă, a urmat paşii predecesorului său Ioan Paul al II-lea, pe care l-a citat în repetate rânduri. Papa polonez, care a consacrat în 1990 Cehoslovaciei prima sa vizită într-o fostă ţară comunistă, a constribuit la introducerea democraţiei în Polonia şi în celelalte state dominate de Moscova şi la căderea Zidului Berlinului.
Suveranul pontif s-a întâlnit pentru prima dată, la Castelul Praga, şi cu fostul preşedinte Vaclav Havel, artizanul căderii comunismului în ţara sa.
Dar, deşi "procesul de vindecare şi de reconstrucţie continuă", societatea se confruntă în prezent şi cu alte pericole, a avertizat el. "Ce este mai inuman şi mai distrugător decât cinismul care ar vrea să nege amploarea căutării adevărului şi relativismul care corodează adevăratele valori, care inspiră construcţia unei lumi unite şi frăţeşti?", a întrebat el.
Aflat în "inima Europei", Papa a insistat şi pe "rădăcinile creştine" ale acestui continent.
După o mesă celebrată duminică la Brno, în faţa a peste 120.000 de persoane, papa a sărbătorit luni, în ultima zi a vizitei sale, Sfântul Venceslas, patronul ţării. De altfel data vizitei a fost aleasă special pentru a coincide cu ziua martiriului sfântului ucis în anul 935.
50.000 de persoane s-au reunit în aer liber în acest oraşel din apropiere de Praga, potrivit arhiepiscopului. Printre ele se numără 10.000 de tineri care au dormit în corturi, a anunţat poliţia. Adresându-se în special lor, Benedict al XVI-lea a avertizat în legătură cu "mirajele paradisurilor artificiale", care duc la o "solitudine tristă".
Când papa a ajuns în papamobil, binecuvântând credincioşii, aceştia au fluturat drapele cehe, slovace, germane şi ale Vaticanului.
Benedict al XVI-lea a părăsit Cehia şi s-a întors în Italia în cursul după-amiezii de luni, după o ceremonie de adio pe aeroport.