MENIU

Băsescu: Geoană preia ştafeta să facă o ţară tăcută, sub care înfloresc Vântu, Voiculescu, Patriciu

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că prezidenţiabilul PSD preia ştafeta de la Ion Iliescu doar pentru a face din România o ţară "tăcută", "sub care înfloreşte Vântu, Voiculescu, Patriciu et comp", afirmând că el personal a refuzat să facă orice compromis cu oamenii de afaceri menţionaţi.

"Aţi văzut că Iliescu a spus că-i predă ştafeta domnului Geoană? Deci domnul Geoană este doar unul care preia o ştafetă ca să facă din ţară ce-a făcut şi Iliescu: o ţară tăcută, liniştită, sub care înfloreşte Vântu, Voiculescu, Patriciu et comp. Eu nu vreau o ţară peste care să se aştearnă liniştea, la adăpostul căreia ţara să fie fraudată", a afirmat Băsescu, la Craiova.

Preşedintele şi-a explicitat acuzaţiile la adresa oamenilor de afaceri pe care i-a nominalizat. "Eu ştiu că oamenii ăştia au câteva supărări. Domnul Vântu îşi aşteaptă Poşta încă de la începerea mandatului meu, aşteaptă să devină proprietarul Poştei, alţii aşteaptă să devină proprietari la Romgaz şi Transgaz, alţii la Conpet, alţii vor să devină proprietari la Oil Terminal. Ştiu toate acestea şi le ştiu şi supărarea în 2006, când, în CSAT, am blocat orice proces de privatizare până când nu evaluăm efectele marilor privatizări precum Petrom, care s-au făcut înainte de începerea mandatului meu. Au nevoie de linişte pentru că trebuie continuat modul în care au devenit proprietari pe timpul lui Iliescu. N-o să le-o dau!", a susţinut Traian Băsescu.

Întrebat de ce se referă permanent la Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu, preşedintele a răspuns că aceştia sunt cei cu care n-a vrut "niciun fel de compromis". "Sunt reprezentativi pentru ce s-a întâmplat în timpul lui Iliescu. Ei trebuie amintiţi pentru că sunt oameni de afaceri care vor să conducă decizia politică, care utilizând trusturile media pe care le au la dispoziţie, doresc să manipuleze populaţia. Sunt oameni de afaceri care nu se mulţumesc să fie oameni de afaceri şi au în buzunar când un preşedinte de Senat, când un preşedinte de partid", a acuzat şeful statului, care a continuat să explice nemulţumuirea sa la adresa oamenilor de afaceri nominalizaţi.

"Îi consider şi oameni care nu înţeleg cum funcţionează democraţia. Este anormal să-l chemi pe preşedintele Senatului în Deltă - «vino la mine la ponton să-ţi mai dau nişte instrucţiuni».  Este anormal să foloseşti un preşedinte de partid pentru a-ţi atinge obiectivele economice, iar oamenii ăştia asta fac - şi Voiculescu, şi Vântu, şi Patriciu. V-aş aduce aminte de intervenţiile lui Roşca Stănescu şi ale premierului (Călin Popescu Tăriceanu - n.r.) pentru a se stopa dosarele penale ale domnului Patriciu. Nu accept tipul acesta de compromis, este compromis murdar. Termin un mandat de cinci ani fără ca vreunul din puternicii economiei româneşti, ai mass-mediei româneşti să poate spune că am acceptat măcar un singur compromis. Nu vreau compromisuri cu ei", a conchis preşedintele.

Şeful statului şi-a continuat astfel atacul început la Craiova la adresa contracandidaţilor săi. Cu câteva ore mai devreme, Traian Băsescu a declarat, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale din Dolj, că el nu-l are drept contracandidat pe Mircea Geoană, ci pe Ion Iliescu.

"Nu am negociat interesul naţional nici cu domnul Vântu, nici cu Voiculescu, nici cu domnul Iliescu, nici cu domnul Patriciu, cu nimeni. Cu atât mai puţin cu PSD sau cu Vanghelie. Am văzut la depunerea candidaturii domnului Mircea Geoană, momentul în care domnul Ion Iliescu îi predă ştafeta domnului Mircea Geoană. Ei cred ca noi mai avem nevoie de o Românie guvernată ca pe timpul domnului Ion Iliescu? Asta e schimbarea pe care o propune domnul Mircea Geoană: Mircea Geoană să preia ştafeta de la Ion iliescu? Când s-au dezvoltat şi Voiculescu şi Patriciu şi Vântu şi toate şi toţi ceilalţi, pe liniştea şi tăcerea domnului Ion Iliescu? Nu cred că România mai are nevoie de un Iliescu în caricatură pentru a fi şef de stat. România are nevoie de un preşedinte puternic, care să poată să împingă reformarea statului înainte, pentru ca statul să fie echitabil în raport cu toţi. Senzaţia mea este că nu sunt în competiţie cu Mircea Geoană, ci cu Ion Iliescu, care este în spatele lui. Va fi prima dată când o să-l bat şi pe Ion Iliescu, nu numai pe Mircea Geoană. La vârsta dumnealui , domnul Ion Iliescu putea să evite o bătaie electorală dacă nu se băga să-i predea ştafeta lui Mircea Geoană. Eu ştiu foarte bine că bătălia mea nu e cu Geaonă, nici cu Antonescu. Bătălia pe care o voi da este cu Ion Iliescu, care şi-a pus la faţă nişte perdele zâmbitoare sau aparent modernizatoare", a spus Băsescu.