MENIU

Băsescu: Există riscul major ca partidele politice să se confrunte cu o criză de reprezentativitate

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, că marea problemă a partidelor politice din România o reprezintă faptul că cetăţeanii sunt dezamăgiţi de oamenii politici pe care "i-au crezut cândva" şi că prezenţa redusă la vot în cazul României "denotă respingerea ofertei de pe piaţa politică".

"În rândul cetăţenilor nu există nostalgia comunismului. Milioane de români au plecat să muncească în străinătate, unde democraţia şi economia de piaţă sunt mai consolidate decât în ţara lor. Eu cred că cetăţeanul este pur şi simplu nemulţumit de prestaţia în plan social-politic a celor care în aceşti 20 de ani şi-au asumat conducerea treburilor publice. Şi cred că cetăţeanul are dreptate",  a spus şeful statului.

Traian Băsescu şi-a continuat ideea subliniind că cetăţeanul este dezamăgit de acei oameni politici pe care "el i-a socotit de bună credinţă, de acei oameni politici pe care i-a crezut cândva, dar faptele lor i-au dovedit că s-a înşelat". "Tranziţia noastră a adus multă inegalitate şi injustiţie nejustificată care au lovit în demnitatea umană. Asta este marea problemă a partidelor politice din România, există riscul major ca partidele politice să se confrunte cu o criză de reprezentativitate", a avertizat Băsescu.

O soluţie ar fi, în opinia lui Băsescu, preocuparea partidelor pentru reprezentarea cetăţeanului. "O condiţie pentru consolidarea democraţiei în România, în prezent şi în perspectivă". Iar pentru realizarea acesteia, şeful statului crede că este nevoie de o refomă mult mai profundă, nu doar de introducerea votului uninominal. "Am început o reformă politică prin introducerea unei forme de vot uninominal. Se pare că nu este suficient. Este nevoie de o schimbare profundă a sistemului instituţional din România care trebuie să meargă până la modificarea Constituţiei", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a participat la conferinţa "The Future of Social Change: 1989-2009: Visions and Perspectives after 20 Years of Transition", organizată de Fundaţia Erste.