Aproape 40% din şcolile clujene nu au autorizaţie de funcţionare
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, a anunţat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că 37% din şcolile clujene nu au autorizaţie de funcţionare.
Potrivit inspectorului şcolar general, Cristina Hodorogea, din totalul de 513 de şcoli, 190 sunt neautorizate sau în curs de autorizare, însă inspectorii de sănătate publică vor verifica din nou unităţile şcolare după data de 1 septembrie.
"323 sunt autorizate, 23 sunt în curs de autorizare şi 167 de şcoli nu au autorizaţie în acest moment. Verificările din teritoriu în privinţa autorizaţiilor se vor face până la 1 septembrie. E posibil ca după această dată cifrele să se modifice, deoarece sunt construcţii în derulare, unele lucrări de reabilitare vor fi finalizate până pe 15 septembrie, altele până la sfârşitul anului. Din punct de vedere statistic, stăm mai bine decât anul trecut, când peste 200 de şcoli nu au avut autorizaţie", a afirmat Hodorogea.
Aceasta a mai spus că 210 şcoli, din cele 513, nu au paza asigurată de o firmă specializată, prin camere de supraveghere sau prin sistem propriu cu aviz, doar prin personal de îngrijire şi personal didactic - în timpul orelor. Potrivit lui Hodorogea, majoritatea şcolilor care nu au pază specializată sunt în mediul rural.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a afirmat, la rândul ei, că multe şcoli au remediat deficienţele faţă de anul trecut. "În anul acesta nu s-au efectuat încă controalele la şcoli, pentru că am aşteptat începutul anului şcolar, având în vedere că o serie de şcoli şi-au remediat deficienţele, au introdus apă, au zugrăvit, şi-au făcut latrine, fose septice şi aşa mai departe", a afirmat Duma.
Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a rugat conducerile ISJ Cluj şi Gărzii de Mediu Cluj să găsească soluţii astfel încât toţi elevii din judeţ să aibă acces la apă curentă, pentru a fi asigurate condiţii de igienă personală.