Amos Oz nu a acceptat invitaţia Vaticanului la o întâlnire despre artă şi religie
Scriitorii evrei Amos Oz şi A.B. Yehoshua au refuzat invitaţia Papei Benedict al XVI-lea de a participa la o reuniune despre relaţia dintre artă şi religie, care urmează să aibă loc în luna noiembrie în Capela Sixtină a Vaticanului.
Potrivit cotidianului Haaretz, cei doi scriitori ar fi declinat invitaţia, motivând că au angajamente prioritare. Romancierul David Grossman va participa la întâlnirea de la Vatican, prima de acest gen ţinută în ultimii 45 de ani, după ce Papa Paul al VI-lea s-a întâlnit cu artiştii în capela pictată de Michelangelo.
Vaticanul a invitat 500 de artişti, sculptori, arhitecţi, scriitori, muzicieni şi persoane din lumea teatrului şi a filmului.
Considerat cel mai mare scriitor israelian contemporan, Amos Oz s‑a născut în 1939 la Ierusalim. În 1952, după sinuciderea mamei sale, îşi schimbă numele din Klausner în Oz şi se stabileşte în kibbutzul Hulda. A luptat în Războiul de Şase Zile din 1967 şi în Războiul de Yom Kippur din octombrie 1973. În 1965 îi apare prima culegere de povestiri, "Acolo unde ţipă şacalii", urmată de romanul "Altundeva, poate". În 1976 publică "Dealul sfatului nelegiuit", pentru care i se decernează Brenner Prize for Literature, iar un an mai târziu romanul "Cutia neagră", distins cu prestigiosul premiu francez Femina Etranger.
Romancier şi dramaturg, A.B. Yehoshua s-a născut în 1936, la Ierusalim, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai Israelului.