Alegerile din Republica Moldova "par în regulă", declară ministrul român de Externe
Din datelele Ministerului de Externe, care a avut opt observatori la alegerile legislative anticipate din R. Moldova, desfăşurarea scrutinului "pare în regulă", dar România aşteaptă concluziile organizaţiilor internaţionale, a declarat joi, la RFI, ministrul Cristian Diaconescu.
Pe de altă parte, Diaconescu a spus că este prematur să se pronunţe dacă guvernul rezultat în urma alegerilor de miercuri este unul legitim, cu care România ar fi gata să colaboreze. "Este prematur să ma pronunţ. În mod natural, aşteptăm concluziile organizaţiilor internaţionale care au supravegheat desfăşurarea alegerilor şi, în mod evident, ne vom pronunţa împreună şi în funcţie de concluziile acestor organizaţii, pentru că aşa este normal", a spus acesta.
În ceea ce priveşte multiplele provocări din partea R. Moldova la care România nu a răspuns, Diaconescu a explicat că o astfel de atitudine nu ar fi dus nicăieri. "Nu vreau ca acest lucru să fie o încurajare pentru cei înclinaţi să exacerbeze o retorică fără sens. Am făcut acest lucru, în primul rând pentru că ar fi fost anormal şi imatur ca România să răspundă într-o zonă de retorică, ce chiar nu ducea nicăieri", a subliniat şeful diplomaţiei române.
"Eu cred că, din acest punct de vedere, neintrând într-o polemică inflamatorie, repet inutilă, practic am lăsat liber procesul decizional acolo unde este mult mai important, şi anume în zona UE şi a Parteneriatului Estic, atunci când vorbim de alternative privind energia sau includerea Moldovei alături de România în proiectele subregionale. Deci, din această perspectivă, repet, un proces decizional într-adevăr mai puţin vizibil şi poate nu atât de flamboiant se desfăşura, era în curs, ar fi fost absolut ridicol din partea diplomaţiei româneşti să-şi blocheze demersul, repet, de natură pozitivă, intrând într-o retorică şi într-o polemică ce chiar nu ne-ar fi dus nicăieri", a completat Diaconescu.
Întrebat despre numărul moldovenilor care ar urma să obţină cetăţenie românească, Diaconescu a reafirmat că fiecare caz va fi evaluat individual şi că după câteva luni de la aplicarea legii situaţia a fost "estompată". "Neintrând în sfera legii, care după cum ştiţi, se referă la recâştigare, ce pot să vă spun în acest moment este că legea există, o vom aplica în continuare. Şi principiul moral rămâne, acela al redobândirii cetăţeniei pentru cei care au pierdut-o sau succesorii lor în condiţii care nu le sunt imputabile. Este un principiu moral care funcţionează de altfel în toate statele membre ale UE, dar mă grăbesc să spun că această lege şi modul în care evaluarea se face de la caz la caz şi nu evident automat nu va pune problema unei presiuni care să genereze dificultăţi pentru România înăuntrul UE, în niciun caz. Şi aşa, după cum s-a văzut, după câteva luni de aplicare a acestei legi, treptat situaţia a fost estompată", a spus ministrul.
"Deci cred că a fost exacerbată din nou propagandistic această problemă şi probabil că o explicare din partea noastră, ceva mai agresivă, ca să zic aşa, la un moment dat, ar mai fi diminuat... În orice caz, ne-am ocupat să prezentăm partenerilor elementele acestei legi, consecinţele pe care le prefigurăm şi încet lucrurile s-au clarificat", a declarat Diaconescu.
Mai multe articole despre:
alegeri legislative
Cristian Diaconescu
alegeri anticipate
Republica Moldova