MENIU

AFP: Stânga românească vrea să-şi confirme revenirea în prim-plan prin alegerile europene

Foto: www.bundeskanzlerin.de

La şase luni de la alegerile legislative care au marcat revenirea sa în prim-plan, stânga din România, reprezentată de PSD, rămâne printre puţinele din Europa cu vânt din pupă înainte de scrutinul european, un test al prestigiului înainte de prezidenţialele de anul acesta.

"Cred că vom obţine un rezultat mai bun la europene decât la legislative şi sunt convins că vom câştiga prezidenţialele la toamnă", a spus Mircea Geoană, liderul PSD din 2005, după oficializarea candidaturii sale la preşedinţie la 2 aprilie.

De la primul scrutin european din România, în noiembrie 2007, când PSD a fost net devansat de PDL, şi de la legislativele marcate de o egalitate între cele două partide "PSD a câştigat mui mult de opt puncte", a reamintit sociologul Mircea Chivu.
În opinia sa, "PSD a pierdut treptat complexul în raport cu termenul 'stânga', foarte prost văzut după revoluţia din 1989, trecând spre o stângă mai modernă decât cea a lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, a cărui imagine este lezată de suspiciunile de corupţie", a explicat el.

Odată cu apropierea scrutinului de duminică, sondajele arată că PSD este la egalitate cu PDL, cu 31% din intenţiile de vot fiecare. Această luptă strânsă în România este după modelul legislativelor în urma cărora PSD şi PDL au "împărţit plăcinta" pentru a ajunge apoi la o surprinzătoare alianţă, în vederea guvernării.
Această coabitare a plasat însă PSD "într-o situaţie ambiguă", "împiedicându-l să asocieze deplin efectelor 'crizei capitalismului' din dreapta românească. "Însă PSD îi lasă în faţă pe miniştrii din PDL pentru a comenta deciziile delicate, ceea ce-i permite să se prezinte ca un spirit critic din cadrul guvernului", a remarcat Mircea Vasilescu, redactorul-şef al săptămânalului Dilema Veche.

Geoană, preşedintele Senatului, stăpăneşte acest rol de critic, profitând de orice ocazie pentru a-l asocia pe preşedintele Traian Băsescu cu deciziile guvernamentale nepopulare, cum ar fi îngheţarea salariilor.
În plus, Vasilescu a subliniat că "PSD are un electorat mai disciplinat, iar nucleul dur al PDL şi-ar putea exprima nemulţumirea faţă de alianţa cu stânga neducându-se la vot".

Social-democraţii păstrează astfel avantajul în mediul rural (35% faţă de 28%) şi în rândul persoanelor în vârstă.

"Alegerile precedente au arătat că mediul rural se mobilizează mai mult în ziua votului. Acest lucru va face diferenţa", a asigurat Viorel Hrebenciuc, oficial social-democrat, convins că lista condusă de Adrian Severin va ieşi pe primul loc.

PSD se poate baza şi pe susţinerea aliaţior conservatori, PC, cu o contribuţie mică în voturi - 2,9% în 2007 - dar mai ales pe susţinerea fondatorului partidului, Dan Voiculescu, şi pe cele trei posturi de televiziune ale acestuia.
Mai multe articole despre:
alegeri PSD vot scrutin europarlamentare