MENIU

Decizie de ultimă oră a FIFA: Niersbach, fostul președinte al federației germane, suspendat un an

Wolfgang Niersbach, fostul președinte al Federației germane (DFB) și vicepreședinte al comitetului de organizare a Mondialului 2006, găzduit de țara sa, a fost suspendat luni pentru un an din orice activitate legată de fotbal de către FIFA, informează AFP.

Niersbach a fost sancționat pentru implicarea sa în scandalul de corupție legat de acest Mondial, scrie Agerpres.

Camera de instrucție a comisiei de etică a FIFA ceruse în luna mai ca Niersbach să fie suspendat doi ani. Camera de judecată a comisiei de etică îl găsise vinovat mai ales fiindcă nu a raportat fapte legate de posibile nereguli în cadrul atribuirii Mondialului 2006 Germaniei.

Camera de judecată a estimat că Niersbach nu a "denunțat" la timp abaterile ce i-au fost aduse la cunoștință privind atribuirea acestei competiții, abateri ce puteau reprezenta încălcări ale codului de etică al FIFA.

În comunicatul său, camera de judecată precizează că ''nu s-a aplecat direct asupra unor posibile încălcări ale codului de etică în cadrul unor eventuale acte de corupție sau mituiri în legătură cu atribuirea Mondialului 2006".

"Această decizie mă afectează mult", a declarat Niersbach pentru SID, filiala germană a AFP.

"Recunosc că am făcut o greșeală și regret asta", a adăugat el, precizând că se va gândi cu avocații săi dacă va face apel.

Din cauza suspendării sale, Niersbach nu mai poate face parte din consiliul FIFA și din comitetul executiv al UEFA. El a demisionat din funcția de președinte al DFB în noiembrie 2015.

FIFA a deschis, pe 22 martie 2016, o procedură vizându-i pe Niersbach și pe Franz Beckenbauer, președinte al comitetului de candidatură, apoi de organizare a Mondialului german.

După izbucnirea scandalului, DFB a însărcinat cabinetul de avocați Freshfields să examineze atribuirea CM 2006. În raportul său, în luna martie, Freshfields a indicat că nu poate exclude că ar fi avut loc cumpărarea de voturi.

Potrivit unui articol apărut anul trecut în revista germană Der Spiegel, Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obține organizarea CM 2006, în afacere fiind implicați înalți reprezentanți ai fotbalului german, precum Beckenbauer.

Mai multe articole despre:
FIFA wolfgang niersbach