Primele seruri anti-COVID pentru persoanele cu vârste mai mici de 5 ani, autorizate în UE . Când este recomandată administrarea: anunțul EMA
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor anti-Covid Pfizer şi Moderna. Anunțul a fost făcut miercuri seara, cele două seruri împotriva virusului SARS-CoV-2 devenind, astfel, primele de acest gen autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani.
În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală a coronavirusului, relatează Agerpres, care citează agenția AFP.
Potrivit unui comunicat remis presei, EMA a recomandat "utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty", produs de Pfizer, şi "utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax", produs de Moderna.
Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, susțin specialiştii agenției europene.
La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze. La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că "beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor", subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.
Vaccinul adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5 a fost recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva COVID-19. Un alt vaccin Moderna, care ţinteşte varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat de EMA încă din luna septembrie.
Omicron şi subvariantele sale au fost dominante până acum la nivel mondial pe întreaga durată a anului 2022, înlocuind cu rapiditate variantele precedente Alfa şi Delta.
Recomandările formulate de CHMP vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE, a precizat EMA.
EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este "încă în curs de desfăşurare" şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.