MENIU

Tăriceanu: Nu e joacă de copil desemnarea premierului

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat vineri modalitatea de comunicare a șefului statului, Klaus Iohannis, în desemnarea premierului.

"Sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, în care s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil președintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică sui generis. Să știți că ne-a fost foarte greu, și mie și dlui președinte Dragnea să facem față solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituției de către președintele Iohannis. Să știți că au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situație extrem de complicată până la urmă. Pe lângă ceea ce am spus din punct de vedere legal a fost lipsa de comunicare — lipsa de comunicare și lipsa unei motivații a respingerii candidaturii doamnei Sevil Shhaideh. (...) Cu tot respectul pentru dumneavoastră ca jurnaliști, cred că sunteți de acord cu mine că o reuniune informală în care se dau informații care apoi se transformă în știri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu e joacă de copil desemnarea primului-ministru, nu e o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor și cu respectul votului dat de cetățeni, în așa fel încât să dăm niște fragmente de informații ca știri pe surse în loc de motivații clare și oficiale și comunicare oficială", a afirmat Tăriceanu, vineri, într-o conferință de presă.

El a precizat că în următoarele zile vor fi demarate discuțiile referitoare la structura echipei de guvernare, iar spre sfârșitul lunii ianuarie Parlamentul va fi convocat pentru aprobarea bugetului de stat.

"În zilele următoare, evident pe baza programului pe care l-ați aflat, vom demara discuțiile referitoare la structura echipei de guvernare și la echipa propriu-zisă împreună cu PSD și împreună cu domnul prim-ministru desemnat. Obiectivul pe care-l avem este punerea în aplicare cât mai rapidă a programului de guvernare, având în vedere și neajunsurile care au fost prezentate de domnul președinte Dragnea legate de întârzierea aceasta pe care noi nu am dorit-o sub nicio formă. Totodată, vă putem anunța de pe acum că în ianuarie Guvernul va avea imediat, printre alte sarcini, elaborarea proiectului de buget și, bineînțeles, vom convoca Parlamentul spre sfârșitul lunii pentru a putea dezbate și aproba bugetul cât mai rapid", a adăugat Tăriceanu, potrivit Agerpres.