MENIU

Premierul Orban, la Realitatea Plus: Este posibil să dăm OUG pentru alegerile în două tururi. Va fi demarată procedura de deficit excesiv împotriva României

Ludovic Orban, față în față cu Denise Rifai

Premierul României, Ludovic Orban, a fost invitatul lui Denise Difai, joi seara, de la ora 22.00, la Realitatea Plus. VEZI MAI JOS emisiunea "Legile puterii" așa cum a fost în transmisiune LIVE pe Facebook.

REALITATEA.NET a transmis LIVE aici interviul exploziv cu premierul Ludovic Orban, joi seara de la ora 22.00:

Principalele declarații ale premierului Orban:

- PNL își dorește vot în două tururi la alegerile locale. PSD a făcut un tertip procedural jenant în Parlament, a scos de la naftalină comisia de cod electoral, dar vom încerca să aducem proiectul la dezbatere în plenul Camerei Deputaților. Asta este o variantă, mai avem încă două: angajarea răspunderii și varianta OUG.

- Astea sunt cele trei soluții pentru ca primarii să fie aleși democratic, cu jumătate plus unu din voturile cetățenilor cu drept de vot din fiecare comunitate.

- Vrem să legiferăm ceea ce-și doresc oamenii, nu potentații. Peste 85 la sută dintre cetățeni își doresc legitimitate solidă pentru primari. Fiecare primar este ales pentru patru ani și pune în practică planul de dezvoltare a localității. Altfel, un primar poate fi ales cu voturile a doar 20 la sută dintre alegători, iar 80 de procente nu l-au susținut.

- Este posibil ca UDMR să fie deranjat, e posibil ca și alții să fie deranjați (de proiectul votului în două tururi - n.red), dar să facem ce vor oamenii nu unii dintre aleși.

- Președintele Consiliului județean să fie ales dintre consilierii județeni. PSD cu OUG 40 revenirea la alegerea prin majoritatea relativă a dat naștere unor personaje toxice, baronii roșii. România trebuie să meargă spre democratizare, iar oamenii să voteze pentru consilierii CJ, iar majoritatea consilierilor să decidă președintele CJ

- Avem teme importante de discutat mâine (cu președintele Iohannis - n.red).

- S-a redus cu 30 de procente banii pentru partide de la buget. Am diminuat subvenția pentru partide, iar principalul perdant este PSD. Banii pentru partide trebuie să se dea în funcție de numărul de parlamentari de la 31 decembrie. Ne-am ținut de cuvânt și am redus subvenția pentru partide

- Nu am făcut astfel de calcule (de susținere din partea Pro România - n.red). Nu pot fi suspendat că aș vrea să fac un avantaj pt Pro România. Ei au spus că vor sprijini alegerea în două tururi și chestiunea cu președinții de Consilii județene

- PSD va sta departe de putere o lungă perioadă de timp. Au pierdut alegerile europarlamentare în 2019, PNL a câștigat alegerile. La ora actuală PSD nu mai e dorit de oameni. Pot să viseze ei orice fel de alianțe, că vor rămâne departe de guvernare 

- Pro România s-a plasat alături de PSD când nu au votat guvernul pe care îl conduc. Este opțiunea lor

- Vorbim de anticipate de la 1 septembrie 2019. Normal că ne dorim anticipate. Am dat această declarație de sute de ori. Opțiunile electorale s-au modificat radical, Parlamentul trebuie să fie oglinda electoratului, puterea trebuie întoarsă la popor

- Trebuie să se formeze o grupare de parlamentari care să se angajeze că vor respinge două propuneri de premier. Trebuie ca Parlamentul să respingă două guverne într-o perioadă de maxim 60 de zile, doar astfel președintele Am format o echipă pentru determinare unei astfel de grupări care să garanteze acest lucru, să se apropie de 50 la sută

- Vă amintiți că și la moțiunea de cenzură nu am bătut toba ca să spun că m-am întâlnit cu x sau y. Sunt chestiuni delicate, nu poți să le anunți oricum. Vom duce aceste discuții și vom demara procedura de anticipate la momentul potrivit

- (Despre pensionarea anticipată a magistraților și prorogarea proiectului). Riscam să rămânem fără 2.000 de magistrați. Legea era făcută de PSD ca să întoarcă dosarele sau să le întoarcă prin pensionare unui judecător dintr-o speță sau alta. 

- Decizia de a nu mai permite ca un angajat să cumuleze salariu de funcționar într-o instituție publică cu pensia. Nu am interzis dreptul la muncă, cum au spus unii, nu, dacă ei vor să muncească, li se suspendă pensia temporar și apoi li se va recalcula pensia. Nu am interzis ca un om ieșit la pensie să poată munci în mediul privat. 

- La pensiile speciale, intră la votul final în Camera Deputaților proiectul nostru care stipulează eliminarea pensiilor speciale cu excepția cadrelor militare. A fost adoptat în comisia de muncă și urmează să intre în plen. Trebuie tratate lucrurile onest. Nimeni nu se leagă de pensiile de 3.500-5000 lei de la grefieri, de exemplu, ci are legătură cu abuzurile care s-au comis sub auspiciile PSD, îi umflau pensiile cu veniturile din ultimele trei luni de muncă. Au ajuns în acest fel la "pensiile nesimțite". Lucrurile trebuie îndreptate

- Dacă te uiți la polițiile locale, sunt de fapt mulți polițiști care s-au pensionat la 42 de ani de la Poliția națională, prin diferite legi speciale. S-au făcut multe șmecherii la angajarea în corpul profesional public. Am oprit și detașarea în privat: sistemul era următorul, de ce să dea omul concurs, se angajează într-un ONG sau companie privată și apoi îl detașăm într-o funție publică

- Sistemul de pensii are nevoie de o analiză serioasă, profundă, exhasutivă. Să angajeze toate problemele sistemice și disfuncționalitățile. Nu întâmplător am dezvoltat cu ani în urmă când am fost la guvernare sistemul privat de pensii, prin sistem de acumulare, ca o parte din contribuții să se ducă într-un fond de acumulare. Existau analize majore cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii

- Ideea era ca pensionarea la 70 de ani să fie opțională, nu obligatorie cum s-a interpretat malițios

- De ani de zile se spune că PNL va tăia pensiile. Nu e adevărat, vrem să creștem pensiile,dar într-un mod sustenabil. Altfel dacă dezechilbrele se accentuează, toată lumea va avea de suferit. 

- A fost un adevărat tur de forță (deplasarea externă din ultimele două zile- n.red). Comisia Europeană e favorabilă pentru intrarea României în Shenghen. Îndeplinim toate condițiile tehnice. Opozițiile trebuie eliminate prin argumente, nu mai pot fi invocate faulturile la justiție. Am avut întâlniri cu trei vicepreședinți ai CE importanți.

- Se va demara procedura de deficit excesiv împotriva României. Nu ai cum să parezi această procedură CE, dar va conta ce facem noi după asta. Sunt convins că maniera Comisiei Europene va fi una înțelegătoare

....

Președintele Iohannis a anunțat, joi seara, la Palatul Cotroceni, că l-a chemat, vineri, pe Ludovic Orban pentru a discuta despre modul în care se pot declanșa alegerile anticipate.

Președintele a precizat că ia în calcul inclusiv demisia premierului.

Premierul Orban s-a întors joi dintr-o deplasare externă la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu  președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întâlnire cu șeful NATO

Dacă Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic va considera că o implicare mai intensă împotriva terorismului e importantă, România va participa, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la sediul NATO.

"Am demonstrat din momentul în care am devenit membru NATO că pentru noi este important să ne implicăm şi dacă NATO va considera că o prezenţă mai consolidată şi o implicare mai intensă în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu sau în altă parte sunt importante, vom participa la această acţiune, decizie", a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

El a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul NATO, Jens Stoltenberg, cum vede recenta solicitare a preşedintelui SUA, Donald Trump, ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu, în contextul în care în România există provocări de securitate regionale. 

Întâlnire cu președintele UE, Ursula von der Leyen

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi înalţi oficiali au abordat de o manieră substanţială atât subiecte importante de pe agenda europeană, cât şi teme specifice, de interes prioritar pentru România.

Premierul Ludovic Orban a prezentat prioritățile Guvernului pe care îl conduce și a reiterat mesajul clar de angajament al României în favoarea consolidării proiectului european, a unității şi coeziunii Uniunii Europene.

În context, prim-ministrul Ludovic Orban și-a exprimat speranţa că viitorul Program al Comisiei Europene pentru 2020 va veni în continuarea Agendei Strategice a Uniunii, în spiritul Declaraţiei de la Sibiu, cu accent pe o abordare consensuală şi care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru.

Referitor la dosare europene de actualitate, discuţiile s-au concentrat pe Pactul ecologic european, Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021 – 2027 și relaţiile viitoare UE-Regatul Unit.

În ceea ce priveşte Pactul Ecologic European, prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat principalele elemente de interes naţional, insistând pe importanţa ca mecanismele UE de sprijinire, inclusiv financiară, a punerii în aplicare să fie adecvate nevoilor naționale și să se îndrepte cu precădere către statele membre mai puțin prospere, pentru a se putea realiza o tranziţie echitabilă.

În raport cu viitorul buget UE, prim-ministrul român a reiterat susținerea pentru agrearea unui buget european ambițios, dar echilibrat, care să permită continuarea implementării, fără sincope, a proiectelor în derulare, precum și demararea de noi proiecte cu finanțare europeană. Totodată, a subliniat importanța celor două politici tradiționale, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, evidențiind interesul prioritar pentru România ca alocările pentru aceste două politici să nu fie afectate în noul exercițiu financiar multianual.

Referitor la relaţiile viitoare UE-Regatul Unit, premierul României și președintele Comisiei Europene au avut un schimb de opinii aprofundat privind stadiul pregătirii negocierilor post-Brexit, subliniind importanța menținerii unității și solidarității europene în acest proces, astfel încât interesele tuturor statelor membre și ale cetățenilor lor să fie respectate.

De asemenea, au fost abordate şi teme specifice, de interes prioritar pentru România, precum aderarea la spațiul Schengen – obiectiv pentru care România a îndeplinit de mult timp criteriile. Președintele Von der Leyen a reiterat sprijinul deplin al Comisiei pentru acest obiectiv. De asemenea, premierul Orban a menționat obiectivul aderării la zona euro, respectiv pe cel al finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza respectării recomandărilor Comisiei din rapoartele MCV.

Prim-ministrul Ludovic Orban a adresat doamnei Von der Leyen invitația de a efectua o vizită în România, invitație acceptată cu plăcere de către președintele Comisiei Europene.

Mai multe articole despre:
ludovic orban denise rifai