MENIU

Război în Ucraina, ziua 1008. Putin nu are nicio șansă împotriva Vestului: Rusia are o vulnerabilitate fatală - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 1008 / Foto: Profi Media

La treizeci și trei de luni de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, escaladarea sancțiunilor externe asupra industriei ruse are în sfârșit un impact vizibil. Ucraina se află în ziua 1008 a războiului. 

UPDATE 00.00 - Statele nordice, ţările baltice şi Polonia au anunţat miercuri că în lunile următoare vor spori sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru industria de apărare a ţării, şi vor investi în punerea la dispoziţie a mai multor muniţii, relatează Reuters.

„Ne-am angajat să ne consolidăm descurajarea şi apărarea, inclusiv rezilienţa, împotriva atacurilor convenţionale, precum şi a celor hibride, şi să extindem sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi împotriva celor care permit agresiunea Rusiei”, au afirmat liderii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Norvegiei, Poloniei şi Suediei într-o declaraţie comună.

UPDATE 21:55 - Ucraina trebuie să scadă vârsta de mobilizare la 18 ani pentru a consolida rândurile armatei, afirmă un oficial american

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Reuters.

Vorbind în faţa presei, acest oficial căruia Reuters i-a păstrat anonimatul a estimat că Ucraina nu mobilizează şi nu instruieşte suficienţi soldaţi. "Nevoia acum este de trupe", a subliniat el. "Ruşii progresează, înaintează constant în est şi încep să împingă liniile ucrainene în Kursk (...) Prin urmare, mobilizarea şi creştere efectivelor pot face o diferenţă semnificativă în acest moment dacă privim situaţia de astăzi pe câmpul de luptă", a explicat responsabilul american.

UPDATE 20.00 - Ministerul de Externe al Rusiei a catalogat miercuri ideea furnizării armelor nucleare Ucrainei de către Occident drept „o nebunie” și a argumentat că prevenirea unui astfel de scenariu a fost unul dintre motivele pentru care Moscova a invadat Ucraina, relatează Reuters. „Un scenariu sinucigaș”, spune Zaharova.

UPDATE 18:10 - Rusia continuă să reacţioneze după relatările despre posibilitatea ca Joe Biden să înarmeze Ucraina cu arme nucleare

Ministerul rus de Externe a descris miercuri drept "nebunească" ideea vehiculată în unele cercuri despre posibilitatea ca SUA să înarmeze Ucraina cu arme nucleare înaintea transferului de putere la Casa Albă, transmite Reuters.

Conform unor responsabili neprecizaţi citaţi săptămâna trecută de publicaţia New York Times, preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte să-şi încheie mandatul pe 20 ianuarie, când republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte la Casa Albă.

"Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparţinut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (faţă de Rusia n.red). Totuşi, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii serioase", mai scrie ziarul american.

UPDATE 17.00 - Ministerul rus de Externe a descris miercuri drept "nebunească" ideea vehiculată în unele cercuri despre posibilitatea ca SUA să înarmeze Ucraina cu arme nucleare înaintea transferului de putere la Casa Albă, transmite Reuters.

Conform unor responsabili neprecizaţi citaţi săptămâna trecută de publicaţia New York Times, preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte să-şi încheie mandatul pe 20 ianuarie, când republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte la Casa Albă.

"Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparţinut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (faţă de Rusia n.red). Totuşi, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii serioase", mai scrie ziarul american.

UPDATE 15:10 - Chișinăul discută cu Gazprom rute alternative de aprovizionare a Transnistriei 

Chișinăul a avut luni discuții cu șeful Gazprom pentru a analiza rutele alternative de aprovizionare a Transnistriei în cazul în care tranzitul prin Ucraina se oprește, scrie Reuters.

Oprirea livrărilor de gaze rusești către regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Victor Parliсov, după discuțiile cu compania rusă Gazprom.

Actualul acord de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia se încheie pe 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi. Regiunea nerecunoscută și susținută de Rusia Transnistria depinde în mare măsură de gazele naturale rusești furnizate prin Ucraina.

UPDATE 10:40 - Noua atac cu drone asupra Kievului, mai multe persoane rănite

Un atac al unei drone rusești asupra Kievului a rănit trei persoane, dintre care două au fost spitalizate, au declarat miercuri oficiali din capitala ucraineană, informează Reuters.

Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, a declarat că sistemele de apărare aeriană operau în oraș după miezul nopții de miercuri.

UPDATE 9:00 - Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 22 de drone ucrainene peste noapte

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 22 de drone ucrainene peste noapte, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Zece dintre drone au fost distruse pe teritoriul regiunii sudice Rostov, în timp ce restul se aflau în regiunile Belgorod, Voronej, Kursk, Briansk și Smolensk, a declarat ministerul pe canalul său de Telegram.

EVENIMENTE IMPORTANTE 

Rusia a fost lovită în privința producției de avioane de ultimă generație Su-57s, care a devenit o vulnerabilitate fatală. Acest lucru ar însemna că Putin nu are nicio șansă împotriva Vestului, în cazul unei escaladări din partea Kremlinului, dincolo de Ucraina.

Supremația ”cerului” este vitală în cazul unui probabil război al Rusiei contra NATO, iar diminuarea producției de avioane Su-57s determină o supremație aeriană clară a forțelor alianței nord-atlantice dotate cu aeronave F-35, F-22 și F-16, scrie ziare.com, citând The Telegraph.

Producătorul rus de avioane United Aircraft Corporation (UAC) se străduiește să se aprovizioneze cu componente critice fabricate în străinătate pentru singurul tip de avion luptă de top al forțelor aeriene ruse, Sukhoi Su-57 – alias „Felon” în sistemul de raportare al NATO. 

Modalitățile prin care UAC obține componentele vorbesc despre puterea de durată a Rusiei, pe măsură ce războiul mai larg continuă. Dar ei sugerează și defecte nerezolvate în achiziționarea de arme rusești - defecte pe care oponenții Rusiei le-ar putea încă exploata pentru a slăbi și mai mult forțele armate ale Moscovei.

Componentele sancționate – inclusiv microcipuri și plăci de circuite – fac parte din MPPU-50, un dispozitiv de fabricație germană pentru calibrarea radarului supersonic Su-57 cu două motoare. Germania a interzis Rusiei să importe direct dispozitivul. Acest lucru i-a forțat pe ruși să găsească soluții.

Ei reușesc, conform documentelor obținute de Frontelligence Insight, un grup de analiză ucrainean. „Aceste piese pot fi achiziționate cu ușurință online și livrate în Rusia prin țări terțe”, a explicat Frontelligence. Piesele sancționate pot fi găsite în diverse produse fabricate în Germania, Statele Unite, Japonia, India și China, a constatat grupul. 

Se pare că americanii sunt conștienți de problemă. Pe 30 octombrie, guvernul SUA a impus noi sancțiuni asupra a 400 de entități, inclusiv unele din China și India. Scopul este „de a perturba ocolirea sancțiunilor și de a viza entități din mai multe țări terțe”, a explicat Departamentul de Stat al SUA. Nu este o soluție perfectă. 

Piesele pentru MPPU-50 sunt în prea multe alte produse fabricate în prea multe alte țări – inclusiv unele fără o utilizare militară clară. „Echipa noastră evaluează că aproape toate aceste componente sunt folosite în electronice civile și cu dublă utilizare, ceea ce face extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, împiedicarea Rusiei să le achiziționeze.” 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina vladimir putin volodimir zelenski