MENIU

Impozitele pe venituri din activități independente cresc, din 2025. Când se declară și cum se raportează

Impozitele pe venituri din activități independente cresc, din 2025. Când se declară și cum se raportează

Ordonanța de urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie, instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.

Taxele și impozitele pentru veniturile independente se raportează la valoarea salariului minim pe economie, care va crește de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei brut, ceea ce înseamnă că impozitul pe venit va fi de 405 lei, contribuțiile la sănătate tot 405 lei, iar contribuțiile pentru pensii 1.012,5 lei.

Cine trebuie să depună Declarația unică

Potrivit legii, contribuabilii au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:

a) activități independente;

b) drepturi de proprietate intelectuală;

c) cedarea folosinței bunurilor;

d) investiții;

e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

f) alte surse.

Modificare importantă la taxe și impozite. Ce se întâmplă cu termenul limită pentru datoriile către stat

„La verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum și la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale, respectiv al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile sociale, indiferent dacă în cursul aceluiași an se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe țară”, se arată în ordonanță.

Baza de calcul al contribuțiilor la sistemul de pensii

Astfel, persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care se depune declaraţia unică au realizat venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează CAS (cotă: 25%) la o bază de calcul reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară se efectuează prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente, realizate în anul pentru care se datorează contribuţia.

Persoanele care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară pot opta pentru plata CAS pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul prevăzut la art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, notează adevarul.ro. Exercitarea opţiunii se efectuează anual prin depunerea declaraţiei unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Baza de calcul a contribuțiilor la sistemul de sănătate

Pe de altă parte, persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează CASS (cotă: 10%) la o bază anuală de calcul egală cu suma rezultată prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară. La determinarea bazei anuale de calcul pentru CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118 din Codul fiscal.

De asemenea, conform dispozițiilor Codului fiscal, un alt aspect important de precizat este că, în cazul veniturilor realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice. Astfel, baza anuală de calcul pentru CASS o reprezintă:

- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.