MENIU

Năstase: La revizuirea Constituției, s-ar putea renunța la Guvern

Fostul premier Adrian Năstase critică, în cadrul unei postări pe blogul său, înființarea Comitetului de monitorizare macroeconomică, despre care afirmă că "ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului". În viziunea sa, acest comitet, alături de FMI, Președinție și CSAT ar alcătui "o adevarată tutelă a Executivului, care ar rămâne, între altele, cu rolul de țap ispășitor în fața DNA pentru semnăturile de punere în aplicare".

"Puietii de platani, din Soseaua Kiseleff, sunt ancorati de trei stlpi ca nu cumva să meargă intr-o directie gresită. Pare că acelasi lucru se intâmplă si cu guvernul. O „ancoră” o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră” este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care  extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. In fine, a treia „ancoră” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului. Aceste trei „ancore” vor realiza o adevarată tutelă a Executivului, care ar rămâne, intre altele, cu rolul de tap ispăsitor in fata DNA pentru semnăturile de punere in aplicare", scrie, în prima parte a textului, Adrian Năstase.

Mai mult, premierul afirmă că "s-ar putea renunta și la guvern, în ansamblu", locul său urmând să fie luat de "un secretariat care să aducă la indeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă".

"In aceste conditii, propun ca la revizuirea Constitutiei, să fie eliminat textul art. 102, alin. 1, care prevede: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne si externe a tării si exercita conducerea generală a administratiei publice”. S-ar putea renunta si la guvern, in ansamblu. In locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la indeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă", încheie Năstase.