Marcel Ciolacu dă cărțile pe față: PSD va propune un nou premier, dacă moțiunea trece
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că PSD va veni cu propunere proprie pentru numirea unui nou premier, dacă moțiunea de cenzură va primi un vot favorabil. Mai exact, o variantă din afara partidului.
Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că niciodată nu îl va vota pe Ludovic Orban în funcția de prim-ministru și că "îi pare rău" că șeful statului îl va susține tot pe acesta la conducerea Guvernului.
"Cu cât mai repede să îl trimitem pe Orban acasă. Dacă își dă demisia, cu atât mai bine. Îmi pare rău că președintele României s-a antepronunțat si a zis ca-l va propune tot pe Ludovic Orban. Se pare că vom veni cu o variantă din afara partidului. Nu va fi un ambasadaor. Nu o să îl votez niciodată pe Orban premier”, a spus Marcel Ciolacu, după citirea moțiunii de cenzură.
Totodată, social-democratul a precizat și cum ar urma să reacționeze partidul pe care-l reprezintă, dacă moțiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi. Concret, PSD va ataca la CCR asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.
"S-a venit în Parlament cu asumarea răspunderii pe două tururi. PSD împreună cu UDMR-ul şi Forţa Naţională, în momentul acesta, susţin o moţiune. În cazul în care, Doamne-fereşte, nu trece această moţiune, noi mai avem o pârghie de a ataca la Curtea Constituţională. Presupun că niciun prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, sper nici domnul Orban nu poate să îi mai treacă prin cap să vină cu ordonanţă atâta timp cât eşti la Curtea Constituţională. Am ieşit totuşi logic din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la două tururi. Deci ce înţelegere să fac? Înţelegerea ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament. Atunci aş fi spus: Domnule, hai că suspicionăm o anumită înţelegere. Dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înţelegere vorbim? Îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-şi dea demisia dacă doreşte anticipate să îşi dea demisia să nu se bazeze pe PSD”, a declarat Ciolacu.
Întrebat dacă, prin adoptarea moţiunii, se deschide calea anticipatelor, Ciolacu a negat acest lucru.
”Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmează să mai cadă încă două guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmează să anunţăm strategia după ce o să treacă moţiunea. Votul pe moţiune este atributul Biroului Permanent Reunit, eu, în comparaţie cu domnul Orban, respect democraţia. Astăzi la ora 16 atât la Cameră, cât şi la Senat se vor alege noile Birouri Permanente, cele două birouri permanente se vor reuni şi vor stabili un calendar. Noi am vrea cât mai repede să tranşăm acest aranjat, cum îi spuneţi dumneavoastră, cu alte cuvinte, să-l trimitem pe domnul Orban acasă. Dacă domnul Orban îşi va da demisia, o să ne bucurăm şi mai mult. Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmează să mai cadă încă două guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmează să anunţăm strategia după ce o să treacă moţiunea”, a mai adăugat liderul social-democrat.
De altfel, Marcel Ciolacu a negat existenţa unei înţelegeri cu UDMR, adăugând că niciunul dintre partide nu doreşte să aibă o înţelegere şi un proiect politic în acest moment.
"Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, este citită, luni, în Parlament", a afirmat liderul interimar PSD.
Pentru ca moţiunea să fie validată, sunt necesare 233 de voturi. PSD ar avea voturile necesare pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.
Georgian Pop se întoarce în tabăra social-democrată, iar calculele arată în acest moment că ar exista cele 233 de voturi pentru ca guvernul Orban să cadă.