MENIU

Negocierile Guvern - sindicate pe majorarea salariului minim au eșuat

Negocierile pentru majorarea salariul minim dintre premier și sindicate au eșuat. Guvernul a propus trei formule de calcul pentru majorarea salariul minim, iar partenerii sociali au anunțat că se vor mai gândi dacă acceptă vreuna. În toate cele trei cazuri salariul minim creşte cu 83 de lei de la 1 ianuarie

Președintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat, marți, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei.

Vă propunem să ne întoarcem la ceea ce este relativ acceptat de către partenerii sociali și predictibil pentru că a fost anunțat din septembrie, pentru ca de la 1 ianuaie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2260 de lei", i-a transmis președintele Cartel Alfa Bogdan Hosu premierului Ludovic Orban.

În 2020 vom avea  trei salarii minime: valoarea de bază a acestui salariu, valoarea aplicabilă pentru cei cu studii superioare și cea aplicabilă în domeniul construcțiilor.

Potrivit analizelor care se fac în Guvern salariul minim pentru cei care au studii superioare, dar și pentru angajații din construcți rămân neschimbate. În schimb ar urma să crească salariul minim pe economie la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, față de 2.080 de lei, cât este acum.

Guvernul a avansat trei  formule de calcul.Primul scenariu ia în calcul majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie și cu  reală a productivității muncii .

În a doua variantă de creștere, ar urma să țină cont și de dinamica creșeterii economice. Iar în ceea ce privește a treia variantă salariul minim ar  putea suferi modificări în funcție de rata șomajului.

În toate cele 3 situații, creșterea salariului minim ar fi de 7,2%.

 

Mai multe articole despre:
salariul minim majorare variante