MENIU

Iohannis: Nu trebuie acceptată dictatura majorităţii. Opoziţia, foarte importantă în democraţie

Administraţia Prezidenţială a organizat, împreună cu Comisia de la Veneţia, o conferinţa internaţională cu tema „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”. În deschiderea conferinţei, preşedintele Klaus Iohannis a spus că, într-o democraţie, nu trebuie acceptată tirania majorităţii şi a subliniat că este foarte importantă Opoziţia, pentru funcţionarea democraţiei. 

UPDATE 16.09:  "Doamnelor şi domnilor, spuneam în ianuarie ca subiectul rolului si responsabilităţii majoritatii şi ale opozitiei intr-o societate democratica este de mare actualitate. Arătam şi reiterez acest mesaj ca avem nevoie in Europa de societati democratice solide in care majoritatea nu abuzeaza de drepturile lor legitime doar pentru ca sunt o majoritate, doar pentru ca au castigat alegerile. Odată cu preluarea puterii trebuie asumate şi responsabilităţile deosebite care decurg de aici(...) Majoritatea politica desi contează pe un procent mare, obliga mai mult la exercitarea responsabila a guvernarii, avem nevoie in considerarea evolutiilor din ultimii ani de consolidarea cadrului, de parametrii privind interactiunea dintre majoritate si opozitie. Nu este acceptabila dictatura a minoritatii dar nici a majoritatii care sa afecteze pluralismul", a spus preşedintele.

Dezbaterile conferinţei vin în sprijinul activităţii conceptuale a Comisiei de la Veneţia, care urmează să elaboreze un raport pe această temă, inclusiv posibile linii directoare ale Consiliului Europei privind rolul şi responsabilităţile majorităţii politice şi interacţiunea sa cu opoziţia, ca răspuns la solicitarea în acest sens a Secretarului General al Consiliului Europei.

La conferinţă sunt aşteptaţi peste 100 de participanţi, fiind invitaţi: raportori şi membri ai Comisiei de la Veneţia şi ai Secretariatului Comisiei; reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei (în special reprezentanţi ai parlamentelor naţionale europene); reprezentanţi ai mediului academic şi alţi experţi în domeniu, oficiali români; reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare aflate la guvernare şi în opoziţie; reprezentanţi ai societăţii civile; corp diplomatic străin acreditat la Bucureşti; reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, mass-media.