MENIU

Klaus Iohannis ar urma să îl nominalizeze pe Dacian Cioloş pentru postul de premier

Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să îl propună pe Dacian Cioloş pentru postul de premier. Anunţul ar urma să fie făcut la ora 17.00, la Palatul Cotoroceni. Reamintim că săptămâna trecută, Dacian Cioloş a dezminţit că ar urma să fie nominalizat pentru funcţie, deşi surse credibille au declarat pentru Euractiv că fostul comisar va fi propus de preşedintele Iohannnis pentru postul de şef al Guvernului. Surse au declarat pentru realitatea.net că preşedintele urma să aibă o întâlnire şi cu Dacian Cioloş, după consultările cu partidele.

Dacian Cioloş, fostul comisar european pentru Agricultură în mandatul lui Jose Manuel Barosso, va fi noul premier al României, anunţau încă de săptămâna trecută două surse credibile pentru Euractiv.

Întrucât protestele din România continuă, în pofida demisiei lui Victor Ponta, a devenit clar că Dacian Cioloş va ocupa funcţia de prim-ministru al României, până la alegerile parlamentare din decembrie 2016, mai scrie sursa citată. EurActiv.com mai noteaza ca desemnarea fostului comisar la conducerea Guvernului pare o idee buna.

"Nu numai ca alegerea va fi bine vazuta la Bruxelles, dar Ciolos este una dintre rarele figuri publice din Romania care nu este perceputa drept corupta", scrie site-ul citat. Intr-adevar, Ciolos nu a petrecut multa vreme in functii publice in Romania. Inainte de a deveni comisar european in 2009, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar inainte de aceasta a facut stagii de pregatire in Franta. Sotia sa, Valerie, este frantuzoaica. Ciolos a detinut pentru o scurta perioada, din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, postul de ministru al Agriculturii in cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, un politician liberal, mai aminteste EurActiv.com.

Cioloş, despre nominalizarea sa: O speculaţie

Numele fostului comisar european Dacian Cioloș, actualmente consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude, a fost vehiculat de presă ca unul dintre posibilii tehnocrați care ar putea fi acceptați pentru postul de premier după demisia lui Victor Ponta. Fostul comisar european ar fi agreat de Klaus Iohannis, dar ar putea reprezenta și o soluție pe care să o accepte toate partidele politice. În replică, Dacian Cioloș a declarat pentru Q Magazine că "nu dorește să comenteze speculațiile din aceste zile, iar nominalizare sa este o PURĂ speculație".

Cine este Dacian Cioloş

Dacian Cioloş s-a născut pe 27 iulie 1969 la Zalău şi a fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în mandatul lui Jose Manuel Barroso, până în noiembrie 2014. În prezent este consilierul lui Jean Claude Jucker, actualul preşedinte al Comisiei Europene, pe probleme de securitate alimentară. 

 Ce studii are

Potrivit cv-ului său, a absolvit Facultatea de horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1994), obţinând, apoi, Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală", în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franţa).

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federaţiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franţa (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franţa.

Între anii 1996 şi 1997 a urmat un Master ştiinţific la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franţa); doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale al Ecole Nationale Superieure Agronomique - ENSA (Montpellier, Franţa) (2000-2006).

De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles - divizia de dezvoltare rurală - şi responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997-1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în România (2002-2003). Este vorbitor de limbă franceză şi engleză.

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 - mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai 2007- octombrie 2007, Dacian Cioloş a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 Ministru al Agriculturii

A fost numit ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în guvernul Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, după demisia lui Decebal Traian Remeş, deţinând această funcţie până la 22 decembrie 2008. Nu face parte din niciun partid politic.
De asemenea Dacian Cioloş a fost preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în Romania, înfiinţată de Traian Băsescu pe 6 iulie 2009.