MENIU

Război în Ucraina, ziua 858. Rușii au atacat regiunea Zaporojie. Unsprezece morţi, dintre care doi copii - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 858. Foto: Profimedia

Ucraina a intrat în ziua 858 a războiului. Autoritățile de la Kiev au declarat că atacurile rusești asupra unui oraș din regiunea Zaporojie și a unor sate din regiunea Donețk, situate în sudul și estul Ucrainei, au dus la moartea a unsprezece persoane.

UPDATE 22:00 - Atacator înarmat, ucis de Gărzile de frontieră ucrainene în apropiere de granița cu România

Polițiștii de frontieră din vestul Ucrainei au fost nevoiți să deschidă focul după ce au fost atacați de doi indivizi înarmați, unul dintre atacatori fiind ucis iar celălalt rănit, a informat duminică purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției de Frontieră de Stat, Andrii Demchenko, pentru Ukrainska Pravda, citează The Kyiv Independent relatează HotNews.ro.

Atacul ar fi avut loc sâmbătă seară, în jurul orei locale 21.00, în apropiere de Seletin, în regiunea Cernăuți, care se învecinează cu România.

Un jurnalist ucrainean a relatat că, potrivit surselor sale, atacatorii erau înarmați cu o macetă și o canistră de gaz.

UPDATE 19:45 - Zi de doliu în regiunea Zaporojie după atacurile sângeroase de sâmbătă

Regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a instituit duminică o zi de doliu, după ce sâmbătă un atac rusesc s-a soldat cu şapte morţi şi aproape patruzeci de răniţi, relatează AFP preluat de News.ro.

 "30 iunie este o zi de doliu în regiunea Zaporojie, în memoria celor ucişi de atacul inamicului asupra oraşului Vilniansk", a precizat guvernatorul regional Ivan Fedorov, în social media.

Trei copii, o femeie şi trei bărbaţi au fost ucişi în atacul de sâmbătă asupra Vilniansk. De asemenea, au fost rănite 36 de persoane.

Vilniansk se află la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie, principalul oraş din regiune controlat de ucraineni.

Opt persoane au fost ucise în 24 de ore în satele din estul ţării, a anunţat Ucraina.

Iar atacurile ruseşti asupra oraşului Vilniansk, care se adaugă celor asupra satelor din regiunea Doneţk din est, au provocat moartea a unsprezece persoane în total sâmbătă, potrivit autorităţilor ucrainene.

Rusia susţine că a anexat regiunea Zaporojie, dar, deşi ocupă o mare parte din aceasta, nu o controlează pe deplin.

UPDATE 18:10 - Spania preia comanda misiunii aliate din Slovacia pentru descurajarea Rusiei

Spania va conduce de luni în Slovacia, unde desfăşoară pentru prima dată trupe, o brigadă multinaţională, cu baza la Lest, care cuprinde peste 1.500 de militari din opt naţiuni, în cadrul uneia dintre misiunile desfăşurate de NATO pentru a descuraja Rusia să atace o ţară aliată.

UPDATE 15:10 - Zi de doliu în regiunea Zaporojie după atacuri ucigătoare ruseşti

Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o zi după un atac rusesc care a făcut şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, relatează AFP.

"Ziua de 30 iunie este una de doliu în regiunea Zaporojie în memoria persoanelor ucise de atacul inamic asupra oraşului Vilniansk", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Ivan Fiodorov pe reţele de socializare.

Trei copii, o femeie şi trei bărbaţi au fost ucişi de această lovitură sâmbătă asupra Vilniansk, care a făcut de asemenea 36 răniţi, potrivit Ministerului ucrainean de Interne. Localitatea se află la 29 km nord-est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, aflat sub control ucrainean.

Imagini difuzate de serviciile de urgenţă arată muncitori degajând ruinile unui imobil aproape în întregime distrus, în timp ce responsabili locali au spus că au fost lovite şi magazine.

Rusia lansat peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei în această săptămâna, între care sâmbătă asupra oraşului Vilniansk în Zaporojie, potrivit EFE.

UPDATE 14:45 - Rusia revendică cucerirea a două noi localităţi în estul Ucrainei

Rusia a revendicat duminică preluarea sub control a două noi sate în estul Ucrainei, după cucerirea unui al treilea în ajun, continuându-şi presiunea lentă asupra unui adversar care duce lipsă de oameni şi muniţii, relatează France Presse.

Ministerul rus al Apărării a indicat în raportul său zilnic că trupele ruse au cucerit localitatea Spirne, în apropierea oraşului Lugansk, aflat deja sub controlul Moscovei, şi a aşezării Novoaleksandrovka, situat în apropiere de Oceretino.

Cele două sate sunt situate în sectoare diferite ale frontului, ilustrând extinderea eforturilor ruseşti pentru a cuceri Donbasul, estul industrial al Ucrainei, unde se desfăşoară luptele în mod special.

UPDATE 12:50 - Rusia susţine că a doborât 36 de drone lansate de Ucraina în mai multe regiuni ruseşti

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, vizând mai multe regiuni din sud-vestul Rusiei, a anunţat în cursul dimineţii Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters şi AFP.

Cincisprezece drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, de la frontiera cu Ucraina, şi nouă "deasupra zonei industriale din regiunea Lipeţk",situată la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a indicat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Patru drone au fost distruse deasupra regiunilor Voronej şi Briansk, în sud-vestul Rusiei, şi câte două deasupra regiunilor învecinate Oriol şi Belgorod.

Guvernatorii regiunilor Lipeţk şi Briank au indicat pe Telegram că în urma atacurilor respective nu s-au înregistrat răniţi sau pagube majore.

Mai târziu, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia a comunicat că patru angajaţi ai săi au fost răniţi în urma unui bombardament ucrainean asupra regiunii Doneţk, potrivit Reuters.

UPDATE 08:10 - Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la aliaţii săi occidentali să "accelereze" livrările de arme.

"Ruşii au atacat oraşul Vilnіansk, în regiunea Zaporojie, iar inamicul a ucis şapte persoane. Doi dintre morţi erau copii", a transmis  Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii.

Zece persoane au fost rănite şi mai multe clădiri, în special rezidenţiale, au fost avariate, a adăugat el.

Vilniansk se situează la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie, cel mai important oraș controlat de Ucraina în regiune. Chiar dacă Rusia pretinde că a anexat regiunea Zaporojie, ea nu deține controlul complet asupra acesteia, ocupând doar anumite părți importante. Rusia a lansat deja mai multe atacuri asupra Zaporojie și orașelor învecinate începând cu ofensiva sa din Ucraina din 2022, dar recent s-a concentrat mai mult în estul țării decât în sud.