Interzis în UE, acceptat în România. Șeful Dumei ruse, primit cu proteste la București
Preşedintele Dumei ruse Serghei Narîşkin se va afla vineri la București pentru a participa la Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), afirmă un comunicat postat pe site-ul oficial al Dumei ruse, citat de agențiile de presă TASS și RIA Novosti. Narîșkin are interdicție la intrarea în UE, dar MAE român argumentează că asta nu îl împiedică să intre în România.
UPDATE: Mai mulți participanți la reuniunea APCEMN de la București, în special parlamentari ucraineni, l-au primit cu proteste pe Serghei Narîşkin, la începerea lucrărilor summitului.
Cum justifică MAE prezența lui Narîşkin la București
'La 27 noiembrie, va avea loc o vizită de lucru a președintelui Dumei de Stat, Serghei Narâșkin, la București, în România', se menționează în comunicatul Camerei inferioare ruse.
Cu această ocazie, Serghei Narîșkin va participa la ceremonia predării președinției APCEMN de la Parlamentul României la Adunarea Federală a Rusiei (cele două camere ale parlamentului bicameral — Duma de Stat și Consiliul Federației), conform aceluiași text.
Narîșkin face obiectul restricțiilor de călătorie impuse de UE după anexarea Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe de la București spune însă că președintele Dumei poate beneficia în acest caz particular de o excepție.
"Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Sergey Naryshkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi. Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricţiile privind admisia - impuse unor oficiali ruşi (menţionaţi în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei) - stabileşte în mod clar şi neechivoc faptul că restricţiile nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi", a precizat MAE pentru Adevarul.ro.
Cristian Preda: explicații de la MAE și demisia lui Tăriceanu
Europarlamentarul Cristian Preda a criticat primirea lui Narîșkin. "Senatul României și MAE ignoră sancțiunile decise de UE la adresa președintelui Dumei de Stat, unul dintre oficialii ruși care au fost considerați responsabili pentru agresiunea Moscovei în Ucraina. Președintele Dumei e prezent la București la o reuniune a Adunării Cooperării Economice la Marea Neagră, iar ministerul condus de Lazăr Comânescu susține că, în acest caz, sancțiunile UE (la care, evident, și România a fost parte) nu se aplică. În iulie, autoritățile finlandeze au interzis intrarea aceluiași oficial rus la o reuniune mult mai importantă decât cea de la București, Adunarea parlamentară a OSCE. E regretabil că MAE nu poate lua decizii în acord cu propriile angajamente și cu practica din alte state-membre. Politic vorbind, chestiunea e foarte delicată: PNL și PSD ar trebui să ceară explicații de la MAE, iar Tăriceanu ar merita demis", a scris Preda pe Facebook.
Narîșkin a mai intrat în UE în anul 2014. El a fost atunci la Paris și apoi în orașul Meaux, răspunzând astfel unei invitații UNESCO.
Totuși, la momentul respectiv, oficialii francezi au evitat orice întâlnire cu președintele Dumei. A existat o excepție. Șefa Frontului Național, europarlamentara Marine Le Pen, a ignorat interdicția și s-a întâlnit cu Narîșkin.
Tomac acuză slugărnicia lui Tăriceanu
"Tăriceanu rămâne un politician care n-are nimic în comun cu interesele României. Este inadmisibil ca al doilea om în stat să dea dovadă de atâta slugărnicie. Să-l inviţi pe șeful Dumei de Stat a Rusiei la București, în condițiile în care Narâşkin are interdicție în Uniunea Europeană, înseamnă fie că eşti inconştient, fie că îţi propui să sfidezi, cu bună ştiinţă, statul român şi pe cetăţenii ei.
Eu am primit interdicție de a intra în Rusia tocmai pentru că am susținut intodeauna că Rusia, prin acțiunile sale, disprețuiește poporul român de pe ambele maluri ale Prutului. Rusia ne-a amenințat în repetate rânduri în ultimii ani, tocmai pentru că nu-şi dorește o Românie puternică și stabilă în regiune.
Se pare că sunt însă și destui "oficiali" ai statului român dispuși să facă jocul Moscovei", a scris deputatul Eugen Tomac pe Facebook.